Postoji mnogo razloga zbog kojih su parfemi s aromom vanile već decenijama najpopularni na policama parfimerija.

Ipak, nisu svi parfemi sa notama vanile jednaki. S obzirom na to koliko je biljku teško uzgajati, većina mirisa i aroma vanile na koje ćete naići je sintetička (99% njih, zapravo). Ali baš kao i u prirodi – gde postoji veliki broj različitih sorti i vrsta, u zavisnosti od zemlje i klime u kojoj se uzgaja – sintetička vanilija može doći u raznovrsnom nizu mirisa.

cvet vanile.
Unsplash/ Evie S 


Izaberete li pravi, postoji mogućnost da miriše fenomenalno – kremasto, slatko, začinjeno ili cvetno, ali prvo obratite pažnju da nije previše jaka ili previše slatka.

Još uvek niste sigurni? Mirisi vanile su večito na vrhuncu popularnosti. Jedan od Rihanninih omiljenih mirisa, Love Don't Be Shy by Killian, dostigao je legendarni status nakon što su je slavne ličnosti, koje su bile dovoljno blizu da je nanjuše (Jennifer Lawrence, Cardi B i Nick Jonas) proglasili za slavnu ličnost koja najlepše miriše.

Jedna od glavnih nota? Malo senzualne vanile. Ambrozijalan je, topao, sladak, kremast i opojan (baš kao što biste očekivali da miriše Ri-Ri).

Iako danas postoji mnogo parfema s notom vanile, mi smo izdvojili najbolje među najboljim. Ključni kriterijumi prilikom izbora bili su da sadrže vanilu u najvećem procentu i da ostavljaju snažan utisak, a top 10 možete pogledati u galeriji:

burberry, Unsplash/ Raygar He Parfemi sa mirisom vanile su omiljeni na policama parfimerija.