Ako ste večito u potrazi za novim (i po mogućnosti prirodnim) sastojcima koji će poboljšati vaš izgled, imamo pravi predlog za vas: med. Bogat antioksidansima, vitaminom B, aminokiselinama i gvožđem, obezbeđuje nenadmašne blagodeti po našu kožu i celokupno zdravlje.

Ipak, nije svaki med isti. Sirovi med—onaj koji se uzima direktno iz saća—sadrži pčelinji pelud, antioksidanse i hranljive sastojke koji se inače smanjuju tokom procesa pasterizacije kroz koji prolazi običan med, a koji nalazite na policama supermarketa. Zatim, tu je i matični mleč koji je prirodno još bogatiji hranljivim sastojcima. Što prirodnije, to bolje!

U nastavku otkrijte kako utiče na vašu kožu, kosu, ali i fit liniju.

KOŽA

Kao prirodni humektant, med je izuzetno cenjen u nezi kože zbog svojih jedinstvenih svojstava. Njegova sposobnost podsticanja proizvodnje kolagena, ključnog za očuvanje mladalačkog izgleda kože, čini ga pravim saveznikom u održavanju vitalnosti.

Važno je istaći da je med pogodan za sve tipove kože, ali nudi posebne prednosti osobama koje se suočavaju s upalnim stanjima kože poput akni, ekcema ili psorijaze. Njegova hidratantna, lekovita i antibakterijska svojstva čine ga jednostavnim, ali snažnim dodatkom u vašoj rutini.

Jednostavan način da iskoristite njegove benefite je kombinovanje male količine meda s vodom, stvarajući blago sredstvo za čišćenje lica i neagresivan piling. Pre nego što se odlučite za domaću masku, proverite da li med koji koristite nosi oznake "sirov" i "neprocesuiran" kako biste osigurali najviši kvalitet. Takođe, možete direktno naneti malu količinu meda na iritantnu bubuljicu kao snažan tretman.

jocelyn-morales-nKMGJAy3Qps-unsplash.jpg
Unsplash/Jocelyn Morales 

KOSA

Kao što med može da naglasi prirodni sjaj kože, isto tako može da unapredi zdravlje vaše kose. Prirodna emolijentna svojstva sirovog meda mogu hidrirati suve, beživotne i oštećene folikule kose, obezbeđujući ne samo vlažnost, već i spektakularan sjaj. Iako med sam po sebi ne podstiče rast kose, redovna upotreba ovog proizvoda bogatog antioksidansima može pomoći obnavljanju oštećene kose, čineći je dugom i snažnom.

ISHRANA

Med može da unapredi i vaš sjaj iznutra. Iako se i dalje istražuju sva njegova dejstva, počeo je da privlači pažnju u svetu zdravlja potencijalni prebiotik. Med jeste prirodnija opcija u odnosu na veštačke zaslađivače, ali je i dalje važno imati na umu da je u pitanju dodatni šećer, te prevelika konzumacija može umanjiti njegove koristi. Preporučena porcija meda prema bazi podataka o hrani USDA iznosi otprilike jednu kašiku – stoga, sledeći put kada želite da zasladite jutarnji jogurt ili popodnevni čaj, razmislite o par kapi meda.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.