Kao što postoje esencijalni kozmetički proizvodi koje treba koristiti tokom leta (kao što je krema sa zaštitnim faktorom), postoje i drugi koje ne bi trebalo da koristite, već da ih u najmanju ruku, izbegavate. Bilo da ćete u narednim nedeljama boraviti u gradu ili idete na neku morsku destinaciju, važno je da vašu skincare rutinu prilagodite zahtevima sezone kako biste održali kožu zdravom, sjajnom i zaštićenom.

U nastavku donosimo pet beauty proizvoda na koje bi trebalo da zaboravite u toku leta!

Retinol

Proizvodi za negu kože koji sadrže retinoide su moćni proizvodi koji pružaju mnoge prednosti kao što su posvetljivanje kože ili smanjenje hiperpigmentacije, bora i ožiljaka od akni. Ipak, ne bi trebalo da ih koristite tokom leta ili kada planirate da budete duže na suncu. Retinoidi mogu povećati osetljivost kože na sunčevu svetlost, povećavajući rizik od opekotina i oštećenja od sunca. Za toplije mesece, bolje je izabrati nežnije proizvode poput hijaluronske kiseline ili ceramida kako biste osigurali zaštitu vaše kože.

Teški puderi i korektori

Puderi sa veoma jakom prekrivnom moći mogu biti problematični kada su izloženi sunčevoj svetlosti. Ovi proizvodi često sadrže guste formule koje mogu začepiti pore, što dovodi do pojave akni, iritacije i zagušenja kože izazvane toplotom. Osim toga, oni mogu stvoriti barijeru na površini kože koja joj sprečava da diše i efikasno reguliše temperaturu. Preporučujemo da se odlučite za svetlije, prozračne alternative, poput toniranih hidratantnih krema, BB krema i laganih korektora. A ako možete pronaći one koje sadrže SPF, utoliko bolje.

KREMA KOJA ĆE ZAMENITI SVAKI PUDER TOKOM LETA: Apsolutni je hit na TikToku, a popurarizovala ju je kontroverzna serija
Profimedia 

Maskara koja nije vodootporna

Tehnički, ova maskara neće oštetiti vaše trepavice ili kožu. Leti se povećava stepen vlage, što može izazvati razmazivanje maskare. Vodootporna verzija, s druge strane, stvara zaštitnu barijeru oko trepavica koja je otporna na vlagu, osiguravajući da make up na očima ostane postojan čitavog dana.

Ulje bergamota, ulje limuna i pomorandže... i sva eterična ulja citrusa

Iako ulja citrusa mogu posvetliti kožu i flekice na njoj, ona upravo zbog toga takođe povećavaju osetljivost kože na sunce. Ova ulja sadrže jedinjenja koja kožu čine osetljivijom na fototoksične reakcije kada je izložena UV zracima, što može dovesti do opekotina od sunca i hiperpigmentacije. 

Kozmetički proizvodi koje ne treba koristiti leti
Shutterstock 


PHA, BHA i AHA

PHA (polihidroksi kiseline), BHA (beta-hidroksi kiseline) i AHA (alfa-hidroksi kiseline) imaju svojstva koja čine njihovu upotrebu štetnom kada su izloženi suncu. Pošto promovišu brzo obnavljanje ćelija, čine kožu osetljivijom na UV zračenje, pa je najbolje izbegavati proizvode koji sadrže ove kiseline tokom leta.

Izvor: storybook.hr