Ova beauty priča počinje ovako: Posle dana na obalama Marbelje u Španiji, Ivana je nakon sna na suncu dobila neopisiv osećaj. Nešto nije bilo u redu. Zamolila je svoju prijateljicu da dođe iz sobe, a izraz njenog lica nikada neće zaboraviti. Bila je potpuno šokirana. Kada se pogledala sebe u ogledalu, nekako je uspela da zaustavi vrisak. Njene usne su postajale sve veće i veće.

Skoro tri sata njene usne su nastavljale da rastu. „Osećala sam se kao da će eksplodirati.“Iako su lekari u bolnici bili zbunjeni, došli su do potencijalne teorije koja je jedina imala logike - možda je tih pet sati, koliko je san na vrelom letnjem suncu trajao, zapravo uticalo na filere koji su se nalazili u usnama.

Ivana je dobila injekciju i 10-dnevnu turu antibiotika koji su spustili otok. Ipak, neiskustvo i jezička barijera ostavili su joj više pitanja nego odgovora. Najhitnije od njih bilo je kako se to baš sada dogodilo? Na kraju krajeva, prošlo je skoro 20 meseci otkako je ubrizgala 0,7 ml filera u svoje usne, prvi i jedini put.

Uprkos godinama anegdotskih dokaza o uticaju sunca na filere, brzi pregled istraživanja otkrio je suprotstavljena medicinska mišljenja, oskudne medicinske podatke i nekoliko konačnih odgovora.

Dakle, da li je izlaganje suncu zaista moglo da utiče na filer?

Prvo, pogledajmo ono što već znamo. Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se već nalazi u koži koja je održava bujnom i hidriranom. Međutim, nije iznenađenje da su mnogi popularni fileri samo hijaluronska kiselina za injekcije. Ovi dermalni fileri hijaluronske kiseline se ubrizgavaju u dermis i tretiraju niz problema, uključujući bore, stanjivanje usana, fine linije oko usta, gubitak volumena ispod očiju i na poleđini šaka i nazolabijalne bore, između ostalog. Dok se rezultati i dugovečnost filera razlikuju u zavisnosti od lokacije injekcije i karakteristika pacijenta, Američko društvo za dermatološku hirurgiju kaže da rezultati uglavnom traju između šest i 12 meseci.

Prema časopisu Dermatologic Surgeri Journal, dermalni fileri koriste hemijski modifikovanu hijaluronsku kiselinu kako bi duže trajali u telu. Različiti tipovi filera hijaluronske kiseline imaju drugačije karakteristike i često se razlikuju po veličini čestica u zavisnosti od njihove namene.

Kada su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, UVA i neki UVB zraci mogu da prodru u dermis i uz dovoljno izlaganja, razbiju zalihe prirodne hijaluronske kiseline, objašnjava dr Jessie Cheung, MD, dermatolog sa sertifikatom odbora sa praksama u Čikagu i Njujorku. S obzirom na veliku popularnost filera na bazi hijaluronske kiseline, nije preterano zaključiti da prekomerno izlaganje suncu može dovesti do bržeg rastvaranja dermalnih filera razbijanjem njihove hijaluronske kiseline.
Ali stvari su složenije.

U razgovoru sa petnaest i više dermatologa i plastičnih hirurga o ovom fenomenu, postalo je očigledno da postoji nedostatak konsenzusa u vezi sa efektima izlaganja suncu na tretmane filerima. I dok ovaj fenomen nije ništa novo - Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgeri objavio je članak koji naglašava komplikacije izlaganja suncu sa dermalnim filerima - iako su neki lekari oklevali da to dvoje definitivno povežu. Tri ključna faktora objašnjavaju ovo neslaganje.

profimedia-0461991574 (2).jpg
Marc O'Polo via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Prvi je sa samim terminom „izlaganje suncu“. Očigledno je da znamo da izlaganje UV zračenju generalno razgrađuje kolagen, elastin i hijaluronsku kiselinu, ali koliko će se toga razgraditi? Koliko je sati intenzivnog izlaganja suncu potrebno da bi se zaista napravila razlika? Postoji inherentna dvosmislenost u „izloženosti suncu“. Teško je kvantifikovati šta predstavlja izlaganje suncu, a još je izazovnije kvantifikovati šta čini prekomerno izlaganje.

Jedan „tabor“ doktora slaže se da ne postoji određeno trajanje izlaganja suncu koje univerzalno izaziva razgradnju hijaluronske kiseline. To se razlikuje od osobe do osobe. Međutim, prekomerno izlaganje UV zračenju, posebno iz izvora kao što su solarijumi, može ubrzati rastvaranje filtera. Nepodudarnost je dodatno zbunjujuća zbog drugog pitanja: Šta je sa svim ostalim faktorima zbog kojih se dermalni fileri brže rastvaraju?

Mnogo toga zavisi i od vrste korišćenog filera i mesta lečenja. Dok izlaganje suncu može biti primarni faktor, degradacija takođe može biti posledica navika pušenja, vežbanja, gubitka težine, određenih lekova i metabolizma pacijenta. Oba problema pogoršavaju treći, možda najbitniji faktor: iznenađujući nedostatak dostupnih kliničkih istraživanja.

Ova podela među lekarima, po mišljenju mnogih, postoji zato što nije bilo kontrolisane studije u kojoj su ubrizgavali filere u ljudsku kožu, zatim podvrgavali kožu UV izlaganju, a zatim vršili biopsiju kože kako bi uporedili razgradnju filera. Nažalost, teško je reći šta se dešava bez biopsije.

Ali, ako nema ubedljivih dokaza koji bi definitivno rekli koliko će izlaganje suncu izazvati degradaciju hijaluronske kiseline i da li je to dovoljno da utiče na filer, zašto se onda pacijentima savetuje da ograniče izlaganje suncu prvih nekoliko nedelja nakon tretmana filerima?

Ipak, izgleda da se ne radi toliko o samom fileru koliko o injekciji i odgovoru tela na tu injekciju. Postoje mere predostrožnosti koje se odnose na izlaganje suncu, koje se moraju poštovati nakon upotrebe filera za lice, a neke injekcije u lice mogu izazvati modrice i otok, što može izazvati upalu ako se prerano izloži suncu. Produženo izlaganje suncu nakon injekcije (uglavnom tokom tog dvonedeljnog perioda zarastanja) povećava rizik od upale i otoka, produžava trajanje modrica i može dovesti do preostale hiperpigmentacije na mestu ubrizgavanja. Drugim rečima, izlaganje suncu negativno utiče na zarastanje i povećava rizik od komplikacija.

Iako će većina lekara preporučiti ograničavanje izlaganja suncu u prvih nekoliko nedelja nakon stavljanja filera za lice, doktori takođe tvrde da treba koristiti visok SPF tokom bilo kakvog izlaganja suncu, u bilo kom trenutku, kako bi se sprečilo oštećenje kože, smanjila upala i pomogla u održavanju dugovečnosti filera.

Iako postoje dva tabora - jedan koji se vodi činjenicama i istraživanjima i drugi koji kaže da detaljna ispitivanja za odgovor na ovaj problem nikada nisu utvrđena, obe strane slažu se da je izlaganje UV zračenju loše i nikada neće biti od pomoći. Pogotovo ako je vaše telo ili lice „pretrpelo“ estetske procedure.

profimedia-0461991642.jpg
Marc O'Polo via Bestimage / Bestimage / Profimedia