Hijaluronska kiselina (HA) je jedan od najpoznatijih sastojaka za negu kože. Poznata po svojim hidratantnim i plumping svojstvima, ona se nalazi u serumima za lice, hidratantnim kremama, maskama, pa čak i proizvodima za kosu...

Ono što mnogi ne shvataju jeste činjenica da hijaluronska kiselina može biti neefikasna zbog njene nepravilne upotrebe. Možda vam se čini da možete jednostavno naneti proizvod sa HA i izaći, ali istina je da su stvari malo komplikovanije od toga. Da biste zaista osigurali da vaša koža bude hidrirana, morate znati tri specifične stvari, jer biste u suprotnommogli nenamerno da isušite svoju kožu. Nastavite sa čitanjem kako biste dobili precizne informacije od vodećih svetskih dermatologa.

Šta je hijaluronska kiselina?

Dermatološkinja Noelani González kaže da se hijaluronska kiselina prirodno nalazi u koži i da privlači i vezuje vodene molekule. "Može apsorbovati do 1 000 puta više vode od svoje težine, čineći je vrlo efikasnom u hidrataciji i popunjavanju kože. Hijaluronska kiselina koju vidimo u proizvodima je laboratorijski proizvedena i deluje na isti način, privlačeći vodu i popunjavajući našu kožu."

Savet #1: Hijaluronska kiselina treba da se nanosi na vlažnu kožu – ne na suvu kožu.

Evo u čemu je stvar. González kaže da su većina proizvoda sa hijaluronskom kiselinom lagane teksture, što znači da ih treba naneti na kožu u određenom trenutku u vašoj rutini. "Dobro pravilo je naneti proizvode za negu kože od najlakšeg do najtežeg, tako da bi hijaluronska kiselina trebalo da bude jedan od prvih koraka nakon čišćenja lica, dok je ono još uvek vlažno, a zatim možete da nastavite sa ostatkom rutine."

profimedia-0867748016.jpg
Hunkemöller/Mega / The Mega Agency / Profimedia 

Suchismita Paul dodaje "HA najbolje deluje kada se nanosi na blago vlažnu kožu, jer pomaže da se privuče i zadrži voda," kaže ona. "Nanošenje hijaluronske kiseline na vlažnu kožu može poboljšati njene hidrirajuće efekte. Pošto je HA humektant, privlači vlagu iz okoline."

Savet #2: Hijaluronska kiselina treba da se zaključava okluzivom, kao što je hidratantna krema. Ako se ne koristi, vaša koža može doživeti gubitak vode.

Iako je pogodna za sve tipove kože, uključujući i osetljivu kožu, Paul kaže da je "posebno korisna za suvu, dehidriranu i stariju kožu zbog svojih hidratantnih i popunjavajućih svojstava." Jedino kada treba da je izbegavate jeste ako imate retku osetljivost na HA. "Osobe sa izuzetno osetljivom kožom ili one koje su imale reakcije na proizvode sa hijaluronskom kiselinom u prošlosti treba prvo da urade patch test," kaže ona.

González se slaže. "U tome je lepota hijaluronske kiseline," kaže ona. "Gotovo svako može da koristi ovaj sastojak." Preporučuje da se koristi dva puta dnevno, svakog dana, kako bi se postigli najbolji rezultati u hidrataciji kože.

profimedia-0867748049.jpg
Hunkemöller/Mega / The Mega Agency / Profimedia 

Samo se pobrinite da zaključate hijaluronsku kiselinu u kožu okluzivnim proizvodom, kao što je hidratantna krema. Ako to ne uradite, rizikujete da zapravo dehidrirate kožu kroz proces poznat kao transepidermalni gubitak vode (TEWL). To je kada vazduh u suvom okruženju, kao što je avionska kabina, izvlači vlagu iz kože.

"Preporučuje se nanošenje okluziva ili dobre hidratantne kreme preko HA," kaže Paul. "Dok HA privlači vlagu u kožu, bez okluzivnog sloja, ta vlaga može ispariti, potencijalno dovodeći do dehidracije kože. Okluziv pomaže da se zadrži vlaga i pojača hidrirajuće prednosti HA."

González se slaže. "Najbolje deluje kada se koristi sa kremom preko, i to zato što krema naneta preko sa sastojcima poput ceramida ili glicerina pomaže da se zapečati barijera kože i spreči gubitak vode."

profimedia-0867748020.jpg
Hunkemöller/Mega / The Mega Agency / Profimedia 

Savet #3: Hijaluronska kiselina je dostupna u različitim molekularnim težinama, što utiče na njenu sposobnost prodiranja u kožu. Potražite proizvod koji kombinuje različite težine HA za najbolje rezultate.

Ako ste upoznati sa HA, verovatno znate da postoje različite molekularne težine koje možete izabrati. Možda zvuči previše naučno i specifično, posebno za prosečnog potrošača, ali oba dermatologa kažu da je vredno pažnje. Uzmite savet od González. "Naša kožna barijera je napravljena da drži određene supstance van naše kože, tako da težine i veličine molekula i sastojaka su bitne, jer ako nisu odgovarajuće težine i veličine, ne mogu da prodru u našu kožu i pruže nam dobre rezultate. Hijaluronska kiselina se obično lako apsorbuje, ali niže molekularne težine prodiru dublje od većih težina. Idealni proizvod će imati različite vrste veličina hijaluronske kiseline kako bi mogli da prodiru i deluju kroz različite slojeve."

Izvor: ELLE/N.K.