Kada su u pitanju vitamini za negu kože, verovatno ste dobro upoznati sa vitaminom C i vitaminom A. Možda koristite serum sa vitaminom C zbog sjaja, povećanja kolagena i ujednačavanja tonusa kože. A retinoidi bi mogli da budu deo vaše rutine protiv akni i bora. Ali da li ste se upoznali sa vitaminom E?

Vitamin E je hranljiva materija, a ujedno i jedan od četiri vitamina rastvorljiva u mastima, što znači da je uskladišten u masnom tkivu tela - objašnjavaju stručnjaci. Njegova najveća uloga je da deluje kao antioksidans. Vitamini rastvorljivi u mastima igraju integralnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima kao što su vid, zdravlje kostiju, imunološka funkcija i koagulacija krvi.

Vitamin E može biti prirodno dobijen ili sintetički napravljen u laboratoriji. Kada se dobije prirodno, vitamin E se ekstrahuje iz biljnih ulja, semena, orašastih plodova, avokada i celih žitarica.

Benefiti vitamina E po našu kožu

Kada je u pitanju nega kože, hranljivi sastojak (koji je takođe poznat kao alfa-tokoferol) je poznat po svojim hidratantnim i zaštitnim svojstvima, dodaje Alexis Parcells, MD, sertifikovani plastični hirurg i osnivač Sunnie Skincare. Evo i kojim:

  • Zaštita prirodne barijere: Vitamin E zadržava lipide (zdrava ulja i masti) u vašoj koži i omogućava da prirodna barijera ostane netaknuta. Ovo pomaže u hidrataciji i sprečava da koža bude suva.
  • Leči kožu: Dokazano je da vitamin E ubrzava zaceljivanje oštećene kože od opekotina od sunca i drugih povreda, i to za 50%.
  • Antioksidativne moći: Vitamin E neutrališe slobodne radikale i menja stanje oštećene kože. Kada se kombinuje sa vitaminom C, može pružiti dodatnu zaštitu od sunca i umanjiti znakove starenja.
Vitamin E preporučuje se onima koji imaju hronično suvu, upaljenu kožu, sklonu ekcemima.
Shutterstock 

U kom obliku je najbolje koristiti vitamin E?

Stručnjaci navode da se vitamin E može konzumirati jedenjem hrane koja ga sadrži ili uzimanjem suplemenata. Ali ako želite da iskoristite neke od tih prednosti za negu kože, možete ga primeniti i lokalno. Uzimanje suplemenata pomoći će vam da izlečite stanja kože poput dermatitisa, dok će lokalna primena vitamina E pomoći da izblede ožiljci i da se umiri upaljena koža. U svakom slučaju, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom ili dermatologom pre nego uvedete vitamin E u vašu beauty rutinu.

Kome se preporučuje vitamin E?

Specifični tipovi kože koji bi mogli da imaju najviše koristi od vitamina E, a to su oni sa hronično suvom i upaljenom kožom, atopijskim dermatitisom i ekcemom, kaže Alexis. 

Ipak, vitamin E nije za svakog i mogao bi da izazove iritaciju, poput površinskog dermatitisa. Ne preporučuje se kod masne kože jer može da zapuši pore i poveća verovatnoću izbijanja bubuljica. Ako imate osetljivu kožu, takođe budite pažljivi, testirajte ga prvo samo na minimalnom delu kože. 

U galeriji pogledajte najbolje proizvode za vitaminom E.

Bio-Oil, Mario Badescu Otkrijte proizvode koji pomažu u zaceljivanju kože.

 Izvor: ELLE/ T.Đ.