Ruzmarinovo ulje je ušlo u svet lepote na velika vrata. Prema analizi Google pretraga, ovaj termin je doživeo porast od 331% u prethodnih pet godina, a kao glavni razlog jeste njegova popularnost na TikToku.

Da li ovo ulje ima potencijal da postane jednako popularno kao što je arganovo ulje? I da li provereno deluje? Dva stručnjaka za lepotu dele svoje mišljenje.

Benefiti za kosu i kožu

Ulje ruzmarina ima antimikrobna, antiseptička i antioksidantna svojstva. Pruža zaštitu protiv stanja kože kao što su ekcemi, dermatitis i akne. Takođe je poznato po svojoj sposobnosti da stimuliše folikule dlake, doprinoseći poboljšanom rastu i vitalnosti kose, i često se povezuje sa odlaganjem pojave sedih dlaka i umanjenjem prevremenog gubitka kose.

Kako ga uključiti u svoju beauty rutinu

Važno je da razblažite ulje ruzmarina sa kokosovim, jojobinim ili bademovim pre nanošenja na kožu ili kosu. Uobičajen odnos je nekoliko kapi ulja ruzmarina na kašiku ovog drugog. 

Umasirajte ga u teme glave i ostavite da odstoji nekoliko sati ili preko noći pre nego što operete kosu. Za kožu, preporučuje se dodavanje nekoliko kapi razblažene mešavine ulja u vašu hidratantnu kremu.

profimedia-0782088136.jpg
FWRD/ Yulia Gorbachenko/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Da li je ulje ruzmarina za svakoga?

Kao i kod većine sastojaka za negu kože, važno je preduzeti preventivne mere i osigurati da sastojak neće narušiti vašu kožu. Uverite se da koristite visokokvalitetno, čisto esencijalno ulje ruzmarina za najbolje rezultate. Iako dr. Anand prepoznaje benefite ovog sastojka, takođe ukazuje da je to u pitanju sastojak koji treba pažljivo koristiti. Naime, ulje ruzmarina može izazvati alergijske reakcije kod određenih osoba, te je zato od ključne važnosti adekvatno ga razblažiti pre upotrebe. Specifične grupe, posebno trudnice, osobe sa istorijom epilepsije ili osobe koje kontrolišu hipertenziju, obično se savetuju da budu oprezne ili da u potpunosti izbegavaju njegovu upotrebu.

 Izvor: ELLE/T.Đ.

Ulje ruzmarina je ušlo u svet lepote. Prema analizi pretraga na Google pretraživaču od strane globalnog tržišta lepote i wellnessa Fresha, "Pretrage za 'uljem ruzmarina' su privukle interes širom sveta, sa povećanjem svetskih pretraga od 331% u poslednjih pet godina." Ovaj porast interesovanja za sastojak, u poslednje vreme, pripisuje se TikToku. Da li ovo ulje biljke ima potencijal da postane jednako popularno kao što je arganovo ulje? I da li naučno deluje? Dva stručnjaka za lepotu dele svoje mišljenje.

Benefiti za kosu i kožu "Ulje ruzmarina ima antimikrobna, antiseptička i antioksidantna svojstva. Pruža zaštitu protiv stanja kože kao što su ekcemi, dermatitis i akne," kaže dr. Chytra V Anand, dermatolog i osnivač SkinQ-a. Takođe je poznato po svojoj sposobnosti da stimuliše folikule dlake, doprinoseći poboljšanom rastu i vitalnosti kose, i često se povezuje sa odlaganjem pojave sedih dlaka i umanjenjem prevremenog gubitka kose.

Kako ga uključiti u svoju beauty rutinu Ako pokušavate da rešite probleme sa kosom, neka vas vodi dr. Blossom Kochhar, stručnjak za aromaterapiju i osnivačica Blossom Kochhar Aroma Magic-a. "Važno je razblažiti ulje ruzmarina sa nosiocem kao što su kokosovo, jojobino ili bademovo ulje pre nanošenja na kožu ili kosu. Uobičajen odnos je nekoliko kapi ulja ruzmarina na kašiku nosioca. Za teme glave, možete ga pomešati sa omiljenim nosiocem i masirati teme glave."

Neka stoji nekoliko sati ili preko noći pre nego što operete kosu. Za kožu, dr. Kochhar preporučuje dodavanje nekoliko kapi razblažene mešavine ulja vašem hidratantnom kremu.

Da li je ulje ruzmarina za svakoga? Kao i u većini sastojaka za negu kože, važno je preduzeti preventivne mere i osigurati da sastojak neće narušiti vašu kožu. "Uverite se da koristite visokokvalitetno, čisto esencijalno ulje ruzmarina za bolje rezultate," savetuje dr. Kochhar.

Iako dr. Anand prepoznaje benefite ovog sastojka, takođe ukazuje da je to potentan sastojak koji treba pažljivo koristiti. "Ulje ruzmarina može izazvati alergijske reakcije kod određenih osoba. Od ključne je važnosti adekvatno ga razblažiti pre upotrebe. Specifične grupe, posebno trudnice, osobe sa istorijom epilepsije ili osobe koje kontrolišu hipertenziju, obično se savetuju da budu oprezne ili da u potpunosti izbegavaju njegovu upotrebu."