Jedna od mnogih istina o kosi je da ne možete imati zdravu kosu ako ne brinete o svom temenu - nega temena je istovremeno i nega kose. Osim vaše uobičajene nege sa prilagođenim proizvodima za vaš tip kože i kose, svojevrsna detoksikacija temena glave takođe bi trebalo da bude deo vaše mesečne rutine.

Verujemo da ste na društvenim mrežama (posebno TikToku) videli mnoštvo umirujućih ASMR klipova zen masaža temena ili umirujućih tretmana putem maski za kosu. Ovi tretmani detoksikacije nisu samo estetski prijatni; već mogu puno pomoći ako želite da uklonite nakupljene mrtve ćelije i podstaknete rast zdrave kose.

Dakle, ako tražite načine za poboljšanje celokupnog zdravlja kose i rešavanje problema svraba temena ili bilo kog drugog problema sa kožom glave - nastavite sa čitanjem teksta. 

Šta je detoksikacija temena?

Kako je definisala sertifikovana trhologinja Bridgette Hill, detoksikacija temena je "postupak koji uključuje negu kože kako bi se poboljšalo zdravlje skalpa." Ova vrsta detoksikacije, kaže ona, "reguliše ćelijsku obnovu, smanjuje upalu, reguliše smanjenje sebuma i podstiče bolju cirkulaciju".

Janiene Luke, sertifikovana dermatološkinja dodaje da "detoksikacija temena uključuje čišćenje i piling, ili masažu ili upotrebu mehaničkog alata."

Piling-6634660.jpg
PEXELS / VLADA KARPOVIC 

Kojm tipovima kose je neophodna detoksikacija?

Detoksikacija temena generalno je dobra za svakoga. Hill kaže da je preporučuje za sve tipove kose, ali posebno za one sa debljom, suvljom i kovrdžavom teksturom kose ili za one koji kosu često stilizuju električnim uređajima. Dodaje da može koristiti i onima koji imaju prirodno masnije teme ili imaju određene probleme sa kosom kao što su perut i opadanje kose.

"Ipak, treba isključiti i druge uzroke poput alergijske reakcije, bakterijskih ili gljivičnih infekcija", kaže Hill. 

Detoksikacija temena kod kuće

Iako možda nije toliko temeljan proces kao onaj koji biste pronašli u salonu, moguće je samostalno izvršiti detoksikaciju temena kod kuće. Luke kaže da je važno koristiti šampon za dubinsko pranje koji će sadržati sastojke poput aktivnog uglja, jabukovog sirćeta, kao i pilinga za kosu sa kiselinama poput salicilne.

pranje kose.jpeg
Shutterstock 

Luke sugeriše da "proizvod dobro umasirate, pokretima prstiju u kružnim pokretima kako biste stimulisali cirkulaciju krvi ili pomoću specijalne silikonske četke za ovu namenu".

Detoksikacija temena u salonu

Salonske detoksikacije temena pružaju sveobuhvatan pregled specijaste koji će zatim preporučiti profesionalne proizvode i postupke u ordinaciji koje možete napraviti. Zavisno od problematike, na teme se nanose prilagođena ulja ili maske sa piling svojstvima.

Sledi proces parenja kako bi se podigle nakupljene nečistoće i temeljno očistilo teme, a zatim masaža temena sa specijalnim šamponom. Kada se proizvod ispere iz kose, nanošenje topičkog proizvoda poput seruma ili maske kompletiraće tretman kako bi se pomoglo u obnavljanju ravnoteže i negovanju i kose i kože.

Izvor: ELLE/N.K.