Dijeta s pomorandžama najpopularnija je na našim prostorima više od decenije. Ali da li ste znali za šta su sve dobre pomorandže, osim mršavljenja?

Naime, pored vitamina C, narandže su bogate vlaknima. Njihov najveći sadržaj prisutan je u pulpi, zbog čega je preporučljivo konzumirati ih u celosti. To pomaže pre svega boljem probavnom zdravlju, zbog visokog sadržaja rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.

Zato, iako je uključivanje bilo koje vrste voća za doručak zdravo, narandže specifično ostavljaju zasitni efekat i smanjuje vrhove glukoze u krvi, čineći da se osećamo dobro nakon doručka.

Da li ste znali i da su dobre za našu kožu?

Zahvaljujući visokoj dozi vitamina C, narandže su dobre za našu kožu, prema nutricionistkinji i autorki Pauli Martín Clares. Ovaj vitamin je neophodan za sintezu kolagena koji održava čvrstoću kože, a takođe je prirodni antioksidans i ima anti-age efekte.

pexels-cottonbro-studio-3737624.jpg
Pexels/Cottonbro Studio 

U kom obliku možete da unosite narandže za doručak?

Ako ne možete da pojedete celu narandžu, što se preporučuje, onda se predlažu sledeće alternative za uključivanje ovog voća u doručak:

  • U obliku đusa ili kombinacije s gaziranom vodom -može biti dobar izbor zahvaljujući većem sadržaju vode u poređenju sa drugim voćem poput jabuke ili banane. 
  • U smutijima - korišćenjem izmrvljenog leda, izbegavamo dodavanje previše voća. Pored toga, njegova hladna priroda generiše više osećaja sitosti, a njegova apsorpcija je sporija jer se telo mora zagrejati, odnosno dovesti do telesne temperature da bi ga moglo svariti.

Izvor: ELLE/T.Đ.