Arganovo ulje, u svom čistom obliku koje dolazi iz Maroka, postalo je omiljeno među poznatim ličnostima i beauty ekspertima lkada je u pitanju nega kose, ali i za negu kože. Ovo ulje je zapravo dragocena komponenta koje utiče na poboljšavanje tena u celini jer poseduje značajne hidratantne, antioksidativne i antiinflamatorne prednosti.

Važno je napomenuti da je ovaj sastojak u svom prirodnom obliku vrlo koncentrisan i izuzetno moćan. Da bismo vam pomogli  da saznate više o prednostima arganovog ulja kao i kako da ga uključite u svoju rutinu nege kože, prenosimo savete dermatologa dr Sare Bragance i dr Fernanda Casagrande.

Šta je arganovo ulje?

Arganovo ulje je prirodni proizvod koji je se dobija iz ekstrahovanih badema i arganovih orašastih plodova, biljke dostupne samo u južnom Maroku“, objašnjava dr Casagrande. Prema rečima doktora, ulje sadrži karotenoide, polifenole, ferulnu kiselinu, skvalen, steroide i vitamin E koji su moćni antioksidansi.

Prema dr Braganci, arganovo ulje za lice ima antioksidativna, antiinflamatorna, antiseptička, fungicidna i hidratantna svojstva.Dermatološkinja ističe važnost skvalena, koji je, prema njenim rečima, jedna od hidratantnih komponenti koja ima najveću sposobnost prodiranja u kožu jer je veoma slična prirodnim uljima kože. „Ljudska koža se sastoji od prirodnih ulja i skvalen predstavlja 25 % njenog sastava. Arganovo ulje deluje tako što obnavlja funkciju transepidermalne barijere."

Najbolje ulje za dehidriranu i suvu kožu lica koje neguje i popunjava bore
Shutterstock 

Ko treba da koristi arganovo ulje?

Arganovo ulje je pogodno za sve tipove kože. Međutim, dr Braganca otkriva da osobe sa masnom kožom treba da budu opreznije i da nanose malu količinu proizvoda, jer iako se lako razmazuje, višak ulja može da zapuši pore. Proizvod je pogodniji za one koji žele da poprave dehidrataciju, tešku suvoću, psorijazu, bore, strije ili akne.

Kako koristite arganovo ulje na koži?

Arganovo ulje se može koristiti na dva načina: ili čisto ulje, u svom prirodnom obliku – koje se može naneti direktno na kožu ili kosu – ili u kozmetičkim formulacijama – u kojima je njegova koncentracija niža, u rasponu od oko 2 do 10%.

U čistom obliku, nekoliko kapi, oko pet, dovoljna je količina za celo lice. Pošto je veoma koncentrisano, može se koristiti na svaka tri dana“, objašnjava dr Braganca. „U kozmetičkim oblicima, prodiranje i upijanje ulja je olakšano, posebno kod kože sklone aknama.“

Dodatni saveti:

Da bi ulje imalo maksimalan efekat na kožu i kosu, ono mora biti devičansko i čisto“, objašnjava dr Casagrande i zaključuje „potražite sertifikat ulja koji garantuje poreklo." Pročitajte još i koje ulje za lice se koristi u borbi protiv mitisera.