U svetu neumorno evoluirajuće nege kožeretinol nastavlja da odoleva vremenu kao čudesni eliksir mladolikog izgleda. Hvaljen zbog svojih transformišućih efekata, zauzeo je mesto superzvezde skincarea, u potpunosti opravdavajući poverenje kako dermatologa, tako i ljubitelja lepote. Retinol, član porodice retinoida, forma je vitamina A koja ima izuzetnu sposobnost da efikasno reši različite probleme sa kožom. Iako su naučnici počeli sa proučavanjem anti-aging svojstva derivata vitamina A već 1980-ih godina, retinol značajniju popularnost stiče 20-ak godina kasnije, a danas predstavlja neizostavni deo kućne rutine nege kože. Pored retinola u mnogim kozmetičkim proizvodima možemo pronaći i retinal, poznat i kao retinaldehid, koji je takođe oblik vitamina A. Ono što ih razlikuje jeste to što je retinal jača forma, što ga čini brže delujućim, ali potencijalno može izazvati veće iritacije, samim tim retinol je pogodniji za upotrebu, pogotovo za osetljivu kožu. Oba sastojka mogu poboljšati teksturu i unaprediti ten ukoliko se koriste na pravi način.

Neki od benefita retinola su sledeći:

Čudo protiv starenja

Najpoznatiji benefit retinola jeste njegova moć u borbi protiv starenja. Podsticanjem obnavljanja ćelija kože i sinteze kolagena, pomaže u smanjenju pojave finih linija, bora i pega od sunca, pružajući mlađi i svežiji izgled kože.

Protiv akni

Za one koji se bore sa kožom sklonom aknama, retinol može biti pravo otkriće. On rešava zapušene pore, smanjuje upale i reguliše lučenje sebuma efikasno se boreći protiv akni i sprečavajući njihovo ponovno javljanje.

Simkhai PreFall PO F23 016.jpg
Drew Vickers / Courtesy of Simkh/Drew Vickers / Courtesy of Simkhai 

Poboljšanje teksture kože

Redovnom upotrebom retinol doprinosi izglađivanju teksture kože, umanjujući izgled grubih mesta, ožiljaka i neujednačenog tena. Ovo rezultira mekom i baršunastom kožom koja mami dodir.

Popravljanje oštećenja od sunca

Izlaganje suncu može negativno uticati na kožu, izazivajući prevremeno starenje i hiperpigmentaciju. Retinol pomaže u izbeljivanju tamnih fleka izazvanih suncem i podstiče zdraviju obnovu kože, pomažući u popravljanju oštećene kože od sunca.

pexels-anna-shvets-3962332.jpg
pexels / anna shvets Retinol kao kralj svih sastojaka u svetu nege kože obećava transformaciju i blistavost koju mnogi žele. Međutim, često se dešava da i pored velikog potencijala ovog moćnog sastojka, korisnici retinola prave greške koje mogu umanjiti njegovu efikasnost ili čak prouzrokovati veća oštećenja na koži. Evo nekih od najčešćih:

Učestalost upotrebe

Jedna od najučestalijih grešaka koje prave korisnici retinola jeste učestalost upotrebe. Mnogi su nestrpljivi da vide rezultate i često počinju da ga koriste svakodnevno, odmah nakon uvođenja u rutinu nege. Međutim, retinol može izazvati iritacije i perutanje kože, posebno ako se ne uvodi postepeno. Preporučuje se da počnete sa korišćenjem retinola samo jednom do dva puta nedeljno, a zatim svake druge nedelje povećavate učestalost kako bi vaša koža postajala tolerantnija.

Nepravilna upotreba sa drugim proizvodima

Kombinovanje retinola sa drugim proizvodima može biti izazovno, posebno ako ne znate kako pravilno da ih koristite. Retinol ima moć da ojača kožnu barijeru, pa se može dešavati da neki proizvodi koji su inače bezbedni postanu previše agresivni. Na primer, korišćenje proizvoda sa jakim kiselinama u isto vreme može izazvati preteranu iritaciju. Retinol se, dakle, nikako ne sme kombinovati uz druge kiseline u istom trenutku. Obratite pažnju na sastojke vaših proizvoda i konsultujte se sa dermatologom kako biste bili sigurni da su kompatibilni sa retinolom. Preporuka je da u početku retinol koristite uveče, a vitamin C ujutro.

Malo proizvoda je u 2022. toliko hvaljeno kao niacinamid, a tome u prilog govori i broj pretraga u godini na izmaku.
Profimedia 

Preskakanje kreme za hidrataciju

Retinol može isušiti kožu, što dovodi do nelagodnosti i iritacija. Mnogi korisnici često preskaču kreme za hidrataciju misleći da će tako pojačati dejstvo retinola. Međutim, hidratacija je ključna za održavanje barijere kože i smanjenje iritacija. Preporučuje se korišćenje bogatih hidratantnih krema, posebno noću, kako biste održali kožu hidriranom i nahranjenom. Svoju omiljenu kremu nanesite 10 - 15 minuta nakon nanošenja retinol seruma.

Zanemarivanje zaštite od sunca

Retinol može povećati osetljivost kože na sunčevo zračenje, što znači da je zaštita od sunca apsolutno neophodna tokom dana. Preporuka kozmetičara i dermatologa je da se koristi tokom jeseni i zime, a da se tokom leta napravi pauza i umesto toga koriste zamenski proizvodi. Ovo, naravno, ne znači da je leti zabranjena upotreba retinola, već da je potrebno biti oprezniji prilikom korišćenja. Zlatno pravilo upotrebe ovog proizvod - retinol i SPF uvek idu zajedno!

Neprecizna doziranja

Koristite retinol u skladu sa uputstvima proizvođača i dozirajte ga pažljivo. Preterivanje može izazvati suvoću, iritacije i druga oštećenja kože. Vrlo malo proizvoda, veličine zrna graška, dovoljno je da se nanese na celo lice. Budite strpljivi i dajte vremena svojoj koži da se prilagodi, kako biste izbegli moguće neželjene efekte.

Njegova popularnost je zaslužena, ali da biste uživali u benefitima retinola, potrebno je da znate kako se on zaista pravilno koristi.
Profimedia 

Prejaka koncentracija i „loši“ retinol proizvodi

Kada uvodite retinol u vašu negu kože, počnite sa nižom koncentracijom. Za one sa osetljivom kožom, najbolje je koristiti retinol pod nadzorom dermatologa jer će on moći da propiše prilagođenu formulaciju koja će zadovoljiti potrebe vaše kože. Prejake doze, kao i proizvodi nižeg kvaliteta, mogu da izazovu oštećenja na koži.

Pogrešan redosled

Zbog velikog broja proizvoda za negu kože koji nam se preporučuju, često dolazi do zbunjivanja korisnika kada i po kom redosledu treba koristiti koji proizvod. Prema rečima naše sagovornice, estetičara-kozmetičara Miljane Dimić, retinol bi trebalo najpre uvesti u noćnu rutinu, tako što se na dobro očišćeno i veoma dobro osušeno lice namaže proizvod sa retinolom, zatim krema za hidrataciju. Ukoliko imate osetljivu kožu - hidratantnu kremu treba staviti i pre i nakon upotrebe retinola.

Slavna reputacija retinola više je nego zaslužena zahvaljujući njegovim izuzetnim sposobnostima da transformiše kožu. Bez obzira na to da li želite smanjiti fine linije, boriti se protiv akni ili da postignete blistavu kožu - retinol nudi rešenje koje odoleva vremenu. Pravilnom upotrebom, strpljenjem i doslednošću, otkrivajući mlađi, sjajniji i samopouzdaniji izgled, primetićete da je ovaj izvanredni derivat vitamina A pravo blago.

Možda će vas zanimati da pročitate i koje su prirodne alternative retinola.