Retinol je poslednjih godina u beauty svetu klasifikovan kao jedan od ključnih sastojaka u anti-age rutini, ali pokazalo se da  ovaj agens nije svima prikladan. Postoji niz razloga zbog kojih retinol može izazvati neželjene reakcije kod pojedinaca, uključujući crvenilo i suvoću kože. Za one koji žele alternative retinolu koje su nežnije prema koži, donosimo 7 prirodnih opcija koje takođe daju odlične rezultate.

Bakučiol

Bakučiol se ističe kao jedna od najpouzdanijih alternativa retinolu koja podstiče proizvodnju kolagena i elastina, a dolazi iz biljke babchi. Ova supstanca je pogodna za osetljive tipove kože i mogu je koristiti i trudnice i dojilje.

Ulje šipka

Ulje šipka, koje sadrži malu količinu retinoične kiseline, pomaže u regeneraciji kože, poboljšava proizvodnju kolagena i revitalizuje ten. Ovo ulje je izuzetno korisno jer vraća sjaj umornoj koži i bogato sadrži masne kiseline koje su ključne za očuvanje zdrave kožne barijere. 

POMEŠAJTE RICINUSOVO ULJE I SODU BIKARBONU: Fantastična kombinacija čini čuda i umiruje čak 15 oboljenja
Pexels/Alesia Kozik 

Ulje bobica morskog vučijeg trna

Pulpa ovih bobica je bogata vitaminima, mineralima i hranljivim materijama. Ovo ulje je posebno primamljivo zbog visokog sadržaja antioksidanata, uključujući karotene, vitamine E i C, kao i flavonoide. Takođe je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje kože.

Rambutan

Rambutan deluje na smanjenje pojave bora i finih linija, kao i drugih znakova starenja, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata. Takođe, ova tropska biljka pruža koži hranljiva i negujuća svojstva koja joj daju hidrataciju i sjajan izgled.

Ulje semena šargarepe

Ulje dobijeno iz divljih šargarepa bogato je beta-karotenom i drugim hranljivim materijama koje doprinose obnovi ćelija kože. Osim toga, ulje semena šargarepe obiluje antioksidansima kao što su vitamini C i E, zajedno s vitaminom A koji se može pretvoriti u retinol u koži. Poslednja istraživanja pokazuju da ovaj sastojak može efikasno doprineti podmlađivanju kože. 

Azelaična kiselina

Azelaična kiselina se bori protiv bakterija na koži i time smanjuje upalu i crvenilo koji se posledično javljaju. Ova kiselina pomaže u posvetljivanju i ujednačavanju tena, te je rezultat blistavija i čistija koža. Takođe, azelaična kiselina je pokazala sposobnost smanjenja pigmentnih ćelija, što je korisno u lečenju melazme i post-inflamatorne hiperpigmentacije.

Niacinamid

Niacinamid, koji je oblik vitamina B-3, nudi slične prednosti kao retinol, uključujući povećanje proizvodnje kolagena i smanjenje hiperpigmentacije, a takođe pomaže u rešavanju problema sa mitiserima i aknama.

 Izvor: wanted.mondo.rs