Od Kleopatre do posljednje Chanelove revije, 'cat eye' je make up trend koji se održao hiljadama godina. Olovka za oči ili eyeliner osnovno su sredstvo za isticanje očiju i kreiranje dramatičnog look-a kakav vole zvezde poput Lady Gage ili Adele na nastupima, ali i 'obične smrtnice' u večernjim izlascima, posebnim prilikama, ali i kada želimo da se osećamo doterano uz minimalan trud. Iako zvuči jednostavno, 'cat eye' nije 'mačji kašalj' - i sama kraljica make up lookova kreiranih tušem za oči, Adele, priznala je da ne bi mogla da nanese ajlajner kada bi joj život zavisio od toga.

Ipak, ne treba se predati pre nego što same probamo, a besprekoran 'cat eye' moguće je postići u par koraka:

Olovka ili tuš

Za početak nam je potreban alat, a u ovom slučaju to su olovka ili ajlajner koji mogu biti crni, ali i u boji. Jedina preporuka je ako nemamo puno iskustva s make upom, da ne počinjemo s vodootpornim, pošto možemo da očekujemo učenje po principu pokušaj-greška, a vodootporan make up nije lako skinuti. Osim same olovke ili tuša, pri ruci bismo trebale da imamo micelarnu vodu i štapić za uši kojim ćemo moći popraviti eventualne greške.

SMUDGED EYELINER OBOŽAVAJU POZNATE DAME: Potrebna su vam samo 3 proizvoda, a ovako nešto pristaje svakom obliku oka
Profimedia 

Iscrtavanje

Česta greška pri povlačenju poteza ajlajnerom ili olovkom jeste podizanje obrve prstima i zatezanje kože, ističe vizažistica Andreea Ali. Umesto toga, predlaže da, gledajući pravo u ogledalo, kratkim pokretima iscrtamo rub kapka te liniju produžimo prema kraju obrve (ali ne sasvim) čime se postiže seksi 'cat eye' efekt. Kako odrediti gde bi linija trebala da se završi? Nakon uvijanja trepavica, postavimo tačku iza poslednje trepavice - to će biti 'rep', savetuje vizažist Tommy. Kako bi zaista istaknule oči, potez olovkom nije dovoljan, već je treba koristiti i za popunjavanje prostora između trepavica.

Simetrija

Nakon što smo uspešno rešile jedno oko, pravi je poduhvat postići simetriju. Sledeći iste korake kojima smo našminkale jedno oko, iscrtamo drugo - a micelarna voda i štapići su nam i tada pravi saveznici ukoliko pogrešimo. Ako smo zadovoljne rezultatom, a želimo istaknuti kontrast i prekriti eventualne tragove brisanja, koristimo korektor uz sam rub ajlajnera. I za kraj - nanosimo maskaru!