Da li ste i vi među damama koje poseduju bogat asortiman proizvoda za negu kože lica, uključujući različite kreme, serume i tonike, ali uprkos predanosti i posvećenosti vašoj redovnoj dnevnoj rutini, ipak niste zadovoljni rezultatima? Ukoliko se pronalazite u ovome, velika je verovatnoća da koristite proizvode o kojima ćemo govoriti danas, a čiju upotrebu dermatolozi ne preporučuju.

Slažemo se da na tržištu danas postoji veliki izbor proizvoda za negu lica, te je često pravi izazov pronaći one koji će vam odgovarati. Zbog toga predlažemo da posebnu pažnju obratite na sastojke, jer mnogi od njih vrlo lako mogu izazvati alergijske reakcije ili iritaciju kože.

Da bismo vam olakšali potragu za holy grail preparatima, navodimo listu proizvoda i sastojaka koje bi trebalo da izbegavate ukoliko želite ujednačen ten bez iritacija.

Agresivni pilinzi

Dermatolozi tvrde da jaki i agresivni pilinzi mogu da prouzrokuju više štete nego koristi našoj koži. Ukoliko se prečesto koriste, oni mogu da naruše zaštinu barijeru kože, kao i da izazovu iritacije i alergije. Potpuno isključivanje pilinga iz upotrebe nije opcija, ali savetuje se da se koriste oni blaži i nikako više od jednom do dva puta nedeljno.

shutterstock_1348603736.jpg
Shutterstock 

Tonik na bazi alkohola

Kako bi koža nakon umivanja povratila svoju prirodnu PH vrednost, potrebno je da koristimo tonik. Ipak, tonici na bazi alkohola mogu znatno da isuše i iritiraju kožu, te se nikako ne preporučuju. Savetujemo vam da odaberete blaže varijante, poput onih na bazi zelenog čaja ili ružine vodice.


Maske za lice sa ugljem

Ovaj popularni proizvod za čišćenje lica izaziva oprečna mišljenja među dermatolozima. Specijalisti tvrde da ova vrsta maske može da ošteti strukturu i površinski sloj kože. 

Zašto je loša maska od kurkume.
Shutterstock 

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je veoma popularno, posebno među DIY proizvodima. Međutim, moramo da vas razočaramo - ono u velikoj meri masti kožu lica, zatvara pore te dovodi do problema sa aknama.