Iako je limfna drenaža nedavno postala viralna, ova praksa zapravo potiče još iz 1300-ih godina. Koristi su mnogo veće od izvajane vilice ili manje nadutog stomaka: masaža i tehnike limfne drenaže su holy grail prirodnog izbacivanja toksina, jačanja imunog sistema, obnavljanja ćelijske funkcije i smanjenja zadržavanja viška tečnosti.

Dakle, kako to funkcioniše?

Svrha limfnog sistema je da pomogne u uklanjanju oštećenih ćelija, bakterija ili toksina. Uz pomoć Gua Sha kamena, suve četke ili vaših ruku, možete ručno manipulisati određenim delovima tela kako biste podstakli protok limfne tečnosti ka limfnim čvorovima gde se ona filtrira i vraća u krvotok.

Ukratko: Možete primeniti DIY pristup u poboljšanju zdravlja vašeg limfnog sistema sa jednostavnim alatima. Nastavite sa čitanjem za mini vodič kako da to sami isprobate u vašem domu - bilo da govorimo o licu ili telu.

Lice

Uklanjanje viška tečnosti iz područja lica rezultira smanjenjem otoka i nadutosti. Zagovornici limfne drenaže licane mogu da se zasite ovog sada-već-trenda zahvaljujući sjajnom i zdravijem izgledu kože koji ostavlja za sobom. Ostale koristi uključuju poboljšanje cirkulacije, donošenje svežih hranljivih materija, regeneraciju ćelija i posvećivanje vremena sebi.

profimedia-0585497982.jpg
COS via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Da biste pružili nežnu negu licu, koristite vrhove prstiju ili masažni alat kako biste stimulisali limfni sistem, počevši od sredine lica i radeći prema gore i spolja ka ušima, pre nego što se lagano spustite niz vrat.

LIMFNA DRENAŽA ZA LICE TikTok/yurileeeee

Telo

Verovatno ste već imali prilike da vidite mnogobrojne slike i primere kako telo može da izgleda pre i posle limfne drenaže (posebno na stomaku). Razlog za izraženiji izgled? Limfna drenaža može pomoći u smanjenju zadržavanja vode i nadutosti, što može imati privremeni efekat manjeg obima u ovom delu tela.

Ali benefiti su mnogo veći od toga: poboljšanje imunog sistema, stimulisanje digestivnog sistema i potencijalno smanjenje simptoma PMS-a poput glavobolje i bolova u karlici.

Suvo četkanje, masažni alati i roleri za telo pomažu u kretanju limfe. Nakon toga, dobro je podstaći telo da se oznoji kako biste se oslobodili toksina. U nastavku pogledajte i video koji objašnjava na koji način možete da izvršite limfnu drenažu tela.

limfna drenaža za telo Tiktok/gracie_norton

Izvor: ELLE/N.K