Da li ste znali da kreme nisu jedine koje sadrže zaštitni faktor od sunca? Osim njih, postoji i odeća koja nas štiti. Nanošenje preparata možemo zameniti odevnim komadima koji imaju oznaku SPF/UPF 50 ili više. Umereno izlaganje suncu dobro je za naše zdravlje, ali prekomerna izloženost može izazvati kratkotrajna, ali i dugotrajna oštećenja. Opekotine, hiperpigmentacija, alergija samo su neke od posledica koje može izazvati neadekvatna priprema pre izlaska na sunce.

Učestala pojava mnogobrojnih oboljenja pokrenula je pitanja kako zaštititi kožu na pravi način i izbeći neželjene pojave. Odgovore na ova pitanja dala je dr Danica Gaia Rončević, specijalista dermatovenerologije u Derma Care MediGroup Ada centru.

,,Kreme sa SPF-om 50 treba naneti najmanje 20 minuta pre izlaska na sunce. Ne zaboravite na regiju ušnih školjki, kao i zadnji deo vrata koji su vrlo često izloženi. Usne i kosa su nepravedno zapostavljene kada je u pitanju zaštita, njima je takođe potrebno posvetiti pažnju. U ovom slučaju mogu pomoći balzami sa SPF-om za usne, kao i adekvatni sprejevi za kosu. Kada je reč o bebama, kreme sa zaštitnim faktorom, odgovarajuće njihovom uzrastu, treba koristiti već od šestog meseca života“, istakla je dr Gaia Rončević.

Efikasnost krema ogleda se u nanošenju debljeg sloja i redovnom obnavljanju, idealno je nanositi na svaka dva sata. Prilikom fizičkih aktivnosti ili pojačanog znojenja, zaštitni faktor možemo nanositi i češće. Takođe, bitno je znati da je pravilno skidanje SPF-a važno za zdrav izgled kože.

profimedia-0550617007.jpg
La Perla via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

,,Tekstura krema, seruma ili fluida za zaštitu kože od neželjenog UV zračenja je takva da lako prodire u naše pore, zbog čega je izuzetno važno na kraju dana efikasno ukloniti preostali deo SPF proizvoda kako bi naša koža normalno disala i funkcionisala. Ovo je posebno značajno kod adolescenata koji imaju masnu i kožu sklonu aknama, ali i kod osoba čija je koža osetljiva, sklona atopiji. Savet je da se SPF kreme uklanjaju uljanim sredstvima“, objašnjava dr Gaia Rončević.

Adekvatno oblačenje i ishrana bitni su kada je u reč o zaštiti od sunca. Odeća napravljena od prirodnih materijala, kao i ona sa oznakom SPF/UPF 50 ili više, može biti dobar saveznik. Tajna je u vlaknima koja sadrže faktore pomoću kojih odbijaju UV zrake. Poželjno je nositi i šešire ili kape sa širokim obodom koji nam pružaju zaštitu kože lica i glave. Kako se ishranom možemo dodatno sačuvati preko namirnica koje sadrže vitamin C, objasnila je dr Gaia Rončević.

,,Već nam je poznato da je koži potrebna i nega iznutra. Namirnice bogate vitaminom C su naš saveznik kada je zaštita i regeneracija kože u pitanju. Njega možemo naći u naru, šargarepi, paradajzu, kurkumi i suncokretu. Dodatna konzumacija kalcijuma može pomoći osobama sklonim alergijama na sunce. Jedna od zabluda je da će odlazak u solarijum pomoći. Ovakav pristup je jako opasan jer čak i kratkotrajno izlaganje štetnim zracima u solarijumu povećava mogućnost nastanka karcinoma kože, dok u borbi sa alergijom nema nikakav učinak“, kaže dr Gaia Rončević i dodaje da se pacijenti koji imaju alergiju na sunce jave dermatologu.

Dr Danica Gaia Rončević, specijalista dermatovenerologije (3).jpg
Medigroup Dr Danica Gaia Rončević

Ona ističe da postoje pojedini lekovi koji su fototoksični, što čini kožu dodatno osetljivom na sunčeve zrake. Neki od lekova koji je mogu sadržati su antibiotici, lekovi protiv bolova, lekovi za izbacivanje tečnosti i snižavanje povišene masnoće u krvi. Takođe, i pojedini antipsihotici, antidepresivi, lekovi za terapiju dijabetesa i hormonski preparati. Iz ovih razloga poželjno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom pre izlaganja sunčevim zracima.

Sunce je sa nama i kada ga ne vidimo, pa tako ne smemo dozvoliti da izostanemo sa rutinom ni kada su dani oblačni. Tretmane koji mogu pomoći dodatno kada je nega u pitanju, možete naći na sajtu medigroup.rs.