Glikolna kiselina je sveti gral u eksfolijaciji za žene nakon 50. godine: Kako je uvesti u rutinu nege kože?

Iako su opcije za kućnu upotrebu praktične, prednosti glikolnog pilinga koji izvodi stručnjak mogu nadmašiti pogodnosti upotrebe proizvoda kod kuće.

unsplash / christin hume

Glikolna kiselina se često naziva tajnim saveznikom blistave i mladolike kože, a njena efikasnost u nezi lica je izuzetna. Kao pripadnik alfa-hidroksi kiselina (AHA), ova supstanca (prirodno prisutna u šećernoj trski) donosi neverovatne rezultate u obnavljanju kože. Njen glavni adut leži u sposobnosti da delikatno, ali temeljno, pilinguje površinske slojeve kože, otkrivajući zdravije tkivo. Upravo zbog toga, glikolna kiselina postala je ključni sastojak brojnih preparata za negu, pružajući rešenja za mnoga stanja kože.

Glikolna kiselina se smatra liderom među AHA zbog veličine svojih molekula. To je najmanja AHA, što znači da se najlakše apsorbuje. Glikolna kiselina razbija veze između gornjih slojeva mrtvih ćelija kože. "Stratum corneum je najpovršniji sloj kože, a [glikolna kiselina] ga uklanja, čime se smanjuje i efekat sivila i beživotnosti" objašnjava dr John Paul Tutela.

Kako se koristi glikolna kiselina?

Prvi korak u uvođenju glikolne kiseline u rutinu nege kože je konsultacija sa dermatologom kako bi se kreirao prilagođen režim koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. "To je kao kada počinjete da trenirate," kaže dr Tutela. 

Ukoiko nemate dovoljno vremena ili resursa da se posavetujete sa dermatologom, stručnjaci za negu kože preporučuju da počnete sa proizvodima koji sadrže niže koncentracije glikolne kiseline. "Najbolji način da uvedete glikolnu kiselinu je upotreba preparata za umivanje lica sa niskim procentom (osam do deset procenata) nekoliko noći nedeljno," kaže dr Adarsh Vijay Mudgil. "Kada se uverite da vaša koža to dobro podnosi, možete povećati učestalost korišćenja."

unsplash / kadarius seegars 

Što je koncentracija glikolne kiseline viša, to su rezultati bolji. Dakle, kada se vaša koža navikne na dnevno čišćenje glikolnom kiselinom, možete preći na nešto jače, kao što je tonik ili serum.

Prednosti glikolne kiseline za žene preko 50 godina

Dobra vest je da se pravila za upotrebu glikolne kiseline na zreloj koži ne razlikuju mnogo od onih za mlađu kožu. Kako starija koža može biti osetljivija, dr Mudgil objašnjava da žene preko 50 godina možda neće moći da podnose svakodnevnu upotrebu, uz napomenu da treba da slušaju svoju kožu.

"Smatram da će [glikolna kiselina] imati jači efekat na zreliju kožu jer ona ima veću potrebu za njom," kaže dr Tutela. Ova kiselina podstiče proizvodnju kolagena, proteina odgovornog za elastičnost kože, što može smanjiti bore tokom vremena.

Glikolni pilinzi

Iako su opcije za kućnu upotrebu praktične, prednosti glikolnog pilinga koji izvodi stručnjak mogu nadmašiti pogodnosti upotrebe proizvoda kod kuće.

unsplash / rosa rafael 

„Ukoliko želite piling, uvek je najbolje otići kod dermatologa,“ kaže Mudgil. „Proizvodi za kućnu upotrebu su u redu za čišćenje ili toniranje,“ ali neće biti toliko moćni kao piling koji radi stručnjak za negu kože.

Nuspojave glikolne kiseline i kada je ne koristiti

Poenta postepenog uvođenja proizvoda sa glikolnom kiselinom i povećanja koncentracije jeste da se osigura da vaša koža dobro podnosi kiselinu pre nego što je nanesete na lice u većoj količini. Previše glikolne kiseline može izazvati opekotine na koži, ali najčešće nuspojave su blaga iritacija, crvenilo, svrab, oticanje i promene boje kože. Ako primetite ove nuspojave glikolne kiseline, smanjite učestalost korišćenja proizvoda ili ga potpuno prestanite koristiti. Najvažnije je da slušate svoju kožu.

Kada koristite glikolnu kiselinu morate biti još oprezniji sa sunčevim zračenjem, jer glikolna kiselina čini kožu osetljivijom na sunce. Znamo, doktori uvek govore koliko je važno koristiti kremu za sunčanje — i u pravu su! Nemojte zaboraviti da stavite kremu za sunčanje u svoju korpu pre nego što završite kupovinu, jer će svi divni efekti glikolne kiseline biti poništeni štetom od sunca na vašoj koži.

unsplash / sunny ng 

Sve dok vaša koža pokazuje da dobro podnosi glikolnu kiselinu, upotreba ovog proizvoda je obično bezbedna. Međutim, postoje određeni slučajevi kada ne bi trebalo koristiti glikolnu kiselinu, kao što su "koža koja je oštećena, inficirana, iritirana, izgorela od sunca ili odmah nakon depilacije ili laserskih tretmana," objašnjava Fusco. "Korišćenje u ovim uslovima može izazvati iritaciju i upalu kože."