Uvođenje ulja za lice u svakodnevnu rutinu nege kože nije novost u beauty svetu. Ipak, saznanja i iskustva se sa godinama menjaju, te se u skladu sa tim ističu i nove preporuke. Ulja su posebno korisna onima koji žele efikasno rešenje za suvu, ispucalu kožu, dok istovremeno teže gracioznom starenju. Benefiti korišćenja ulja za lice kreću se od hidratacije, preko regulacije sebuma do anti-aging efekata, te mogu biti ključni sastojak u održavanju zdrave i blistave kože. Kako bismo vam pomogli u pronalaženju pravog ulja za vaše potrebe, istražili smo preporuke dermatologa i medicinskih stručnjaka, pružajući vam informacije, savete i uvide koji će vam pomoći da donesete pravilnu odluku. Počinjemo!

Kokosovo ulje

Ako imate suvu kožu i više od 40 godina, LoGerfo sugeriše da dodavanje kokosovog ulja u dnevnu rutinu nege kože može pomoći. "Ovo ulje deluje kao emolijens, hidrira i vlaži kožu svojim prirodnim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima", napominje ona. Kokosovo ulje često se nalazi u hidratantnim kremama i maskama, a može se koristiti i samostalno kao jedan od koraka u skincare rutini. 

Najbolja anti age ulja za lice nakon 40 godina
Unsplash 

Arganovo ulje

Zatim, LoGerfo preporučuje arganovo ulje zbog njegovih anti-aging benefita. "Arganovo ulje bogato je antioksidansima i ima antibakterijska i antigljivična svojstva", deli ona. S obzirom na to da se brzo upija, arganovo ulje je svestrano za upotrebu kako ujutru tako i uveče. Za jutarnju upotrebu, preporučuje se zamena uobičajene hidratantne kreme ovim uljem za lice. Međutim, stručnjaci savetuju da se ostavi dovoljno vremena da se ulje potpuno upije u kožu pre nanošenja šminke kako bi se izbeglo neželjeno klizanje.

Ulje avokada

LoGerfo takođe predlaže da probate hidratantno ulje avokada ako često imate problema sa kožom koja se peruta. "Ulje avokada sadrži beta karoten, lecitin, masne kiseline i vitamine A i D, pa ovo ulje može pomoći u hidrataciji i zaštiti kože", kaže ona. Ulje avokada služi kao izvanredan sastojak za negu kože koji ima impresivna antimikrobna, antioksidativna i protivupalna svojstva, ističe ona, istovremeno stimulišući proizvodnju kolagena. Njegova upotreba posebno je korisna za osobe sa kožnim oboljenjima poput ekcema ili psorijaze, ali je pogodna za sve tipove kože.

pexels-eva-bronzini-6914585.jpg
Pexels/Eva Bronzini 

Ulje divlje ruže

Stručnjaci tvrde da je ulje divlje ruže, dobijeno iz ploda ruže, izvrstan način za zaštitu vaše kože zahvaljujući obilju vitamina C koji se u njemu nalazi. On deluje kao antioksidans, pružajući vašim ćelijama zaštitnu barijeru. Pored svojih preventivnih benefita, ulje divlje ruže takođe je korisno u obnavljanju oštećene kože nakon produženog izlaganja suncu, a može i usporiti pojavu vidljivih znakova starenja izazvanih prekomernim sunčanjem.

Ulje jojobe

Dermatolozi koji žele pomoći osobama sa suvom kožom da dostojanstveno slede priorodan proces starenja često preporučuju ulje jojobe. Ovaj prirodni sastojak ne samo što poboljšava proizvodnju kolagena, već se bori i protiv pojave sitnih linija i bora, zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E koji promoviše elastičnost i hidrataciju. Pored anti-aging benefita, ulje jojobe takođe može pomoći u smanjenju strija. 

Najbolja anti age ulja za lice nakon 40 godina
Shutterstock 

Izvor: ELLE/N.K.