Kokosovo ulje poznato je po mnogim zdravstvenim prednostima, a kao prirodni emolijens, prepuno je hranljivih sastojaka koji mogu biti jednako efikasni, ako ne i bolji, od nekih omiljenih drogerijskih proizvoda za negu kože. U nastavku govorimo o tome šta su stručnjaci imali da kažu na tu temu i zašto bi trebalo da razmotrite da baš kokosovo ulje uvrstite u svoju skin care rutinu.

Šta je kokosovo ulje?

Kokosovo ulje potiče od kokosovog mesa, što je beli deo koji vidite kada kokos presečete. Studije pokazuju da se ovo prirodno ulje sastoji uglavnom od masnih kiselina, poput laurične kiseline, mirističke kiseline i linoleičke kiseline, zbog čega pruža mnogo koristi kada se upotrebljava u ishrani, ali i nezi kose ili kože.

Prednosti kokosovog ulja

Kokosovo ulje korisno je na toliko načina, ali prema rečima stručnjaka, ima četiri glavne prednosti za kožu:

1. Obezbeđuje i zadržava vlažnost kože

Jedan od glavnih razloga zašto bi trebalo da koristite kokosovo ulje u nezi kože jeste vlažnost i hidratacija koju dobijate. Mnogi dermatolozi kažu da je ono sjajna zamena za hidrantnu kremu jer je bogato masnim kiselinama koje se zovu trigliceridi i ima emolijensna svojstva da umiri suvu kožu i deluje kao okluziv za zaključavanje vlage. Takođe, budući da je bogato masnim kiselinama, ono može pomoći u hidriranju i omekšavanju kože.

2. Bori se protiv bakterija

Kokosovo ulje takođe sadrži lauričnu kiselinu koja ima antifungalna i antibakterijska svojstva. Smatra se da je laurična kiselina antimikrobna tako da može da snizi nivo bakterija koje izazivaju akne na koži i pomogne u smanjenju upale.

profimedia-0702668296.jpg
Aya Muse via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

3. Štiti i jača funkciju barijere kože

Kokosovo ulje bogato je antioksidativnim svojstvima što može pomoći u zaštiti kože od ekoloških agresora. To može da pomogne u neutralisanju i sprečavanju oštećenja od UV zraka i zagađenja. Ovo takođe pomaže koži da se bori sa preuranjenim finim linijama, borama i drugim znacima starenja.

4. Esencijalna ulja kao suplementi

Dermatolozi kažu da se kokosovo ulje obično koristi kao baza za esencijalna ulja. Esencijalna ulja potrebno je razblažiti pre nanošenja na kožu zbog čega će dodavanje kokosovog ulja pomoći u zaštiti dok uzima sve prednosti bilo kog esencijalnog ulja koje želite da koristite.

Neželjeni efekti

Ipak, pri upotrebi kokosovog ulja treba voditi računa jer može da zapuši pore. Zato oni sa osetljivom, masnom ili kožom sklonom aknama treba da budu obazrivi prilikom njegovog korišćenja. Takođe, kokos se smatra orašastim plodom drveća zbog čega treba biti oprezan ukoliko postoji alergija na bilo šta vezano za orahe.

Kako se koristi kokosovo ulje

Hladno ceđeno kokosovo ulje, rafinisano i devičansko kokosovo ulje - postoji mnogo vrsta kokosovog ulja koje možete koristiti. Ali, u u najvećem delu, dermatolozi tvrde da postoje male razlike između organskog i obrađenog kokosovog ulja i da mnogo toga zavisi od ličnih preferencija i onoga što će najbolje funkcionisati za vaš tip kože.

Rafinisano i nerafinisano kokosovo ulje sadrže trigliceride tako da će i jedno i drugo biti odlična opcija umesto hidratantne kreme. Nerafinisano ili devičansko kokosovo ulje ima veći sadržaj fitonutrijanta i antioksidanata. Ali, devičansko kokosovo ulje je teško i može imati masnu teksturu pa se preporučuje da ga koristite kao poslednji korak u noćnoj rutini. Rafinisano ulje uklanja mnoge antioksidanse zbog visokih temperatura koje se koriste u procesu proizvodnje, ali ne miriše tako potentno kao čisto kokosovo ulje (ako je miris nešto čemu se protivite). „Razlomljeno“ kokosovo ulje, koje je mirisno i neukusno, potiče od običnog kokosovog ulja i manja je verovatnoća da će zapušiti pore, ali ima manje antioksidativnih prednosti. Primena je prilično jednostavna. Koristite ga umesto hidratantne kreme ili losiona za telo u rutini nege kože, ali uz obavezan SPF u dnevnoj nezi.

Čekamo vaše komentare!