Kako da očuvate biserno bele zube bez mrlja: Uz izbegavanje određenih namirnica, izbeljivanje vam neće biti neophodno

Koje namirnice treba da izbegavate ako želite da očuvate bele zube?

Courtesy of Emma Lewisham/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ako ste stalno u pokretu, od sastanaka do poslovnih događaja, kafe ''za poneti'' i grickalice su sigurno deo vaše svakodnevice. Nažalost, oni su i razlog zašto vam je postizanje savršeno belih zuba uvek van domašaja. U nastavku donosimo šta je uzrok tragova na zubima, te kako da ih očuvate. 

Kako različite namirnice utiču na boju zuba

Čaj, kafa i crno vino često se izdvajaju kao glavni uzročnici tamnjenja zuba zbog prisustva tanina i kiselina. Tanini se vezuju za gleđ, zadržavaju pigmente iz drugih namirnica i pojačavaju mrlje. Kiseline, s druge strane, oštećuju gleđ, čineći zube podložnijim karijesu i bojenju, stvarajući neravne površine koje lako hvataju mrlje.

Namirnice koje menjaju boju zuba

Pigmentisano voće, kurkuma (iz karija), cvekla, soja i paradajz sos često menjaju prirodnu boju zuba. Pigmenti koji voću i povrću daju bogatu boju mogu se zalepiti za zube, čineći ih manje belim. Takođe, gazirani sokovi i bombone sa visokim sadržajem šećera i kiselina mogu erodirati gleđ i izložiti donji sloj zuba, što ih čini podložnijim bojenju.

Courtesy of Emma Lewisham/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Kako očuvati belinu zuba

Vaša pljuvačka prirodno pomaže u uklanjanju ostataka hrane i neutralizaciji kiselina, sprečavajući tamnjenje zuba. Ipak, dodatna briga o zubima može biti ključna za očuvanje blistavog osmeha:

  • Izbegavajte hranu i piće koji mogu da oboje zube, ili isperite usta vodom odmah nakon konzumacije.
  • Perite zube fluoridnom pastom dva puta dnevno, ali ne odmah nakon kiselih namirnica—sačekajte barem 30 minuta kako bi se gleđ stabilizovala.
  • Redovno koristite konac za zube kako biste uklonili naslage i sprečili nakupljanje plaka.
  • Posećujte stomatologa svakih 4-6 meseci radi redovnog čišćenja.
  • Jedite mlečne proizvode bogate kalcijumom, kao i hrskavo voće i povrće koje prirodno pomaže u čišćenju zuba.
  • Dovoljno je obratiti pažnju na to kako izlažete svoje zube različitim namirnicama. Ako uživate u slatkim ili kiselim napicima, pijte ih na slamku i isperite usta nakon toga.