Kada  se govori o beauty rutini, hteli mi to da priznamo ili ne,usnenekako poslednje dolaze na red. Tu i tamo ih namažemo labelom, eventualno jednom u par meseci odradimo piling, a promena postajemo svesni tek kada dobrano zakoračimo u godine. Ovako nešto posebno je vidjivo nakon 40. jer usne gube prirodni volumen i postaju ne samo tanje, već i izboranije. 

Glavni razlog ove pojave je gubitak kolagena, čime se smanjuju i mišići koji podržavaju usne. Rezultat? Bore su vidljivije, koža naboranija, a sama boja je manje intezivnija. 

usne s godinama postaju tanje.
CoverGirl/Splash / Splash / Profimedia 

Ne smemo zaboraviti da spomenemo i genetiku koja igra veliku ulogu, kao i oštećenja izazvana UV zracima (izlaganje suncu bez zaštite) koja su možda i narazornija. Na izgled usana utiču i životne navike poput pušenja, čestog konzumiranja pića na slamčicu i slično.

Saveti za usporavanje starenja usana

Da bi sačuvali mladost, najbitnija stvar je da proizvodi sa zaštitom od Sunca postanu deo vaše beauty rutine. To znači da bi trebalo da svakodnevno koristitite balzame makar sa faktorom 30, i da ih obnavljate nakon jela i pića. Takođe, stručnjaci savetuju da redovno koristite proizvode koje sadrže hijaluron makar dva puta dnevno. Inače, dobro je da znate da je dokazano da, zahvaljujući pigmentima, i  običan ruž već može da pružiti zaštitu od oštećenja od sunca.

Čak i ako ne vidite primetnu razliku preko noći, ovi mali koraci će dugoročno smanjiti stanjivanje usana. Takođe budite sigurni da redovno vlažite usne prikladnim kremama, serumima ili, primera radi, ricinusovim uljem.

usne treba negovati kao i druge delove tela.
Shutterstock 

Što se tiče boje vaših usana, do danas nije poznata nega koja bi je popravila. Fiziološki uzroci promene boje prevazilaze regenerativna svojstva nege kože. Srećom, tonirani ruževi i balzami za usne trenutno rešavaju problem, a nakon 40. savetuje se da koristite proizvode sa blago sjajnom završnicom jer će dati trenutni efekat volumena, dok na mat varijante zaboravite.

Kada je reč o proizvodima koji vam mogu pomoći da duže zaržite punoću usana, ovih 7 izdvojili su se kao favoriti:

Paula' s choice, Lip Booster with hyaluronic acid

Paula' s choice, Lip Booster with hyaluronic acid neguje usne.
Sephora 

Tretman za usne sa Phytoestrogenom

Lip Treatment With Phytoestrogen ispravlja bore.
veneffect 

Labello, Caring Lip Oil Gloss

labelo sa hranljivim uljima neguju usne.
DM 

Nuxe, Very Rose Lip Balm

nuxe krema za usne vratiće punoću.
Lilly.rs 

CeraVe Lip Balm With Hyaluronic Acid

CeraVe Lip Balm With Hyaluronic Acid neguje usta.
Lilly.rs 

Verso Lip Serum With Retinol 8

Verso Lip Serum With Retinol 8 čini čuda za usne.
versoskincare 

Sisley, Phyto-Gloss

za negovanje usana trebalo bi birati proizvode sa phytoestrogenom.
jasmin