„U Francuskoj, apoteke zaista vode industriju nege kože; Kada imate bilo kakva pitanja o proizvodima, uvek odete u apoteku da pronađete najbolje“, za Vogue kaže Natacha Bonjout, francuska farmaceutkinja koja živi i radi u Njujorku više od decenije. Nakon 15 godina istraživanja kože, njen istoimeni brend za lepotu danas lansira inovativne proizvode za negu.

„Kozmetika je vaš najbolji prijatelj, ali nikada neće zameniti unutrašnju snagu vaše kože“, kaže ona. Takođe, postoji lepota u jednostavnosti. Njena lična beauty parola je uvek „troši manje, ali konzumiraj bolje“. Od nežnog čišćenja do prirodnih lekova, u nastavku Bonjout deli šest tajni Francuskinja za najbolji ten.

 1. Koristite aktivne sastojke koji rade jedni sa drugima 

„Ne preopterećujte kožu – koristite samo aktivne sastojke koji deluju zajedno“, kaže Natacha koja je provvela pet godina kombinujući optimalne nivoe aktivnih sastojaka kako bi izbegla pogrešno „kokteliranje“ različitih proizvoda. Dobra mešavina je, na primer, vitamin C i SPF, ili retinol i hijaluronska kiselina. „Izbegavajte nanošenje retinola sa vitaminom C“, kaže ona, napominjući da može da izazove iritaciju i upalu, dok će slojevi retinola i niacinamida jednostavno „poništiti jedno drugo“ i predstavlja skupo rasipanje aktivnih sastojaka. „Dobra rutina nege kože se odnosi na ciljane proizvode koji zaista rade, jer naša koža ne voli da bude preopterećena,“ kaže ona.

2. Preskočite jutarnje čišćenje

Da biste zaštitili vašu kožnu barijeru, Natacha predlaže nežno dvostruko čišćenje noću, a ujutru, ispiranje kože termalnom vodom. To je „potpuna suprotnost američkoj metodi agresivnog čišćenja“ s razlogom: „Svake noći vaša koža rekonstituiše svoju floru da bi se zaštitila“, kaže ona. Jednostavno ujutru ispiranje termalnom vodom ili tonerom sa ružinom vodicom je sve što treba da uradite pre nego što započnete dan. Noću, „dvostruko čišćenje je kapitalno, posebno ako nosite SPF ili šminku tokom dana“, kaže ona. Kada ostane kod kuće, samo nežno čisti kožu micelarnom vodom, a nakon toga koristi penasti čistač.

Sve što treba da znate o retinolu
Alo/Chris Colls/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

3. Nanesite sve proizvode — uključujući i šminku — prstima

„Uvek koristim svoje prste za šminkanje“, kaže Bonjout. „Masaža je terapeutska za jačanje našeg samopouzdanja i smanjenje stresa i anksioznosti“, objašnjava ona, dodajući da stvara prozor za „manje brige, bolji san i blistavu kožu“. Ona ističe da se u Francuskoj bar jednom mesečno odlučuje za tretman lica, često zbog njegove lekovite moći dodira.

4. Koristite prirodne lekove

Natacha naglašava da iako je nauka uvek u prvom planu u francuskoj farmaciji, prirodni lekovi se poštuju zbog svojih organskih lekovitih sposobnosti (poput moćnih biljnih ćelija koje su baza njenih proizvoda). Ona takođe preporučuje matični mleč, supstancu bogatu hranljivim materijama „koju proizvode pčele radilice“, kaže ona, dodajući „to je jedina hrana za maticu. Može se jesti ili nanositi direktno na kožu kao najbolji pojačivač imunološkog sistema“, a prepun je antioksidansa koji se bore protiv upala i podstiču zarastanje rana. 

camille-brodard-ayGdCbHTzpg-unsplash.jpg
Foto: Unsplash/Camille Brodard 

5. Posegnite za mineralnom kremom za sunčanje

Iako je svaka zaštita od Sunca bolja nego nekorišćenje zaštite, Bonjout toplo preporučuje mineralnu kremu za sunčanje umesto hemijskih formula kad god je to moguće. „Hemijske kreme za sunčanje mogu da izazovu akne, peckanje, svrab i peckanje kože“, upozorava ona. Najbolja sredstva za zaštitu od sunca su 100% mineralni filteri, i mogu se koristiti svaki dan. Prema Bonjoutu, francuski farmaceuti se zaklinju u La-Roche-Posay Anthelios Mineral Tinted Sunscreen SPF 50, koji je 100% mineralna opcija. A onda, za hibridnu formulu, tu je omiljena formula  Elta MD UV Clear Tinted Broad-Spectrum SPF 46 koja se odlikuje delom mineralnim (cink oksid) i delimično hemijskim (oktinoksat) sastojcima.

 6. Manje je više

„Vaša rutina nege kože ne bi trebalo da sadrži previše proizvoda različitih brendova“, kaže Bonjout, napominjući da Francuzi preferiraju višenamenske proizvode kao što su 3u1, 5u1 ili njen novi Le Balm Skin Savior Solid Sérum koji je 8u1. „To je serum, hidratantna krema, hranljiva krema, krema za oči, noćna krema, maska za noć, melem i nega usana. Radila sam na ovoj formulaciji pet godina da bih dobila proizvod koji vam daje savršen blistav ten“.