Hajde da pričamo otvoreno! Kada je reč o nezi, većina ljudi je fokusirana na lice na prvom mestu, a potom na ruke, noge, eventualno struk... međutim, deo koji mnogi zanemaruju upravo prvi otkriva godine. Naravno, govorimo o koži na vratu i dekolteu. Tako, mnogi zaborave da, prilikom skidanja šminke i čišćenja lica pređu tuferom i preko vrata, a da ne govorimo o nanošenju kreme sa zaštitnim faktorom. 

Nažalost, mnogi menjaju beauty rutinu tek kada se pojave znaci starenja, odnosno kada je koža opuštena, što je poprilično zahtevno kada pređete 40. ili 50. No, to ne znači da nema načina da se stanje popravi i ublaži. Naprotiv. Ali, da biste izabrali najbolji način kojim ćete se rešiti finih linija i bora i poboljšati izgled ove regije, pogledajte najpre zbog čega uopšte i dolazi do opuštanja kože na vratu, a potom i šta treba da radite da ne dođe do pogoršanja stanja.

Razlozi zbog kojih se koža vrata i dekoltea opuštaju

 • Prirodno starenje
 • Pušenje
 • Spavanje sa strane ili na stomaku
 • Izlaganje suncu bez kreme sa zaštitnim faktorom
 • Nagli gubitak kilograma
 • Genetika
bore na vratu nastaju usled mnogo faktora.
Profimedia 

Prevencija

Bitno je istaći da iako je preporuka da što pre uvrstite ove navike u svakodnevnu rutinu kako biste sprečili nastanak bora i opuštene kože, i te kako ćete primetiti promene i ako se pridržavate narednih saveta čak i nakon što je došlo do promena na vratu i dekolteu.

 • Spavajte na svilenoj posteljini
 • Redovno hidrirajte kožu vrata
 • Redovno čistite odgovarajućim proizvodima i kožu vrata da biste se rešili mrtvih ćelija kože
 • Sve proizvode nanosite u smeru ka licu, a ne niz vrat
 • Redovno nanosite kremu za sunčanje
 • Koristite serume sa vitaminom C i na vratu
 • Jedite hranu bogatu omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kao što su losos i laneno seme, da biste stimulisali proizvodnju kolagena
 • Uzimajte suplemente sa kolagenom 
 • Koristite vitamin A, odnosno retinoide sa većim koncentratom retinola (prepisano na recept) jer jedini uz kolagen daju vidljive rezultate
 • Držite šećere na minimumu, jer oni mogu povećati starenje kože
 • Radite vežbe koje istežu mišiće lica i vrata kako biste sprečili opuštanje kože

Tretmani protiv opuštene kože vrata i dekoltea

I na samom kraju, tretmani koji mogu pomoći kada je "šteta" već učinjena. Na prvom mestu bitno je istaći da je nega i prevencija polovina rešenja problema, te da, ukoliko zaista želite da podmaladite regiju veoma važno da krema sa SPF-om, kolagen i retinol budu vaši najbolji prijatelji. Sa druge strane, iako mnogi misle da je lifting jedini način da ser reše opuštene kože na vratu, zapravo postoji još tretmana koji daju fantastične rezultate. 

veoma je bitno na vreme krenuti sa tretmanima.
Shutterstock 

Flasteri za vrat

Patches odnosno flasteri za vrat su novitet u beauty svetu poslednjih godina, a posebno su popularni jer veoma brzo daju rezultate i lako se koriste. Kozmetički flasteri nose se uglavnom noću, dok spavate, i bogati su kolagenom, a zahvaljujući medicinskom silikonu koji na bezbedan način "zaključa" hranljive sastojke u kožu, ne čudi što redovnim korišćenjem veoma brzo dolazi do pomaka i pobočjšanja stanja. Ovo je ujedno jedini "tretman" na listi za koji nije potrebno da idete kod kozmetičara.

Micro-Needling

Jedan od najefikasnijih i ujedno najjeftinijih tretmana koji stručnjaci preporučuju je micro-needling, odnosno tretman mikro iglicama. Na ovaj način se prave mikro ranice u epidermu i stimuliše kolagen, a ujedno i zateže opuštena koža.Takođe ima dodatnu prednost u lečenju tamnih mrlja, neujednačenog tona kože i proširenih pora u isto vreme. Ipak, veoma je bitno naglasiti da ovaj tretman morate raditi u sertifikovanim salonima ili kod proverenih dermatologa jer je veoma bitno da iglice budu pravilno sterilisane.

određeni tretmani daju fantastične rezultate kada je izgled kože vrata u pitanju.
Courtesy of Zara/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Radiotalasni tretmani

Radiotalasni tretmani su zapravo nehirurški način zatezanja kože vrata. Prilikom tretmana koriste se energetski talasi koji zagrevaju kožu i stimulišu proizvodnju kolagena. Povećanje proizvodnje kolagena pomaže pri zatezanju opuštene kože vrata i dekoltea, a brojna istraživanja pokazala su da dolazi do poboljšanja izgleda regije i do 96 odsto. 

Tretman ultrazvukom

Ultrazvuk pruža još jedan način za zatezanje opuštene kože vrata. Ova vrsta tretmana koristi ultrazvučnu energiju da stimuliše proizvodnju kolagena u vašoj koži. Ultrazvuk može da prodre dublje u vašu kožu, što može pomoći da dovede do efikasnijih rezultata.

Mikrobotoks

Iako je botoks asocijacija na rešavanje sitnih bora na licu, zapravo se tretmani mikrobotoksa mogu primeniti i na druge regije poput vrata. Na ovaj način dobijate rezultate gotovo istog trenutka, i ovakvi tretmani posebno su dobri ukoliko želite da eliminišete vertikalne linije nalik na trake, ali i umanjili drugi znakovi starenja.