Nikada ne zaboravite svoju prvu finu liniju. Naravno, bore su lepe, kao i čin starenja, i u njima nema ništa loše. Ali pojavljivanje finih bora obično odražava promenu u mnogim našim rutinama za negu kože koje ponekad mogu uključivati i kreativno korišćenje savremenih tretmana.

Fine bore oko gornje usne, posebno, mogu biti nezgodne ne samo za sprečavanje, već i za lečenje. (Što se tiče prevencije, u poređenju sa borama u predelu usta ne čujemo ni približno koliko o kremama za okoloočno područje za ublažavanje bora.)

Istraživanja kažu da su sledeće podele najbolji načini za lečenje i sprečavanje tih finih bora oko usana.

1. Fileri

Jedno od najčešćih rešenja za neželjene znakove starenja su injekcije - posebno dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina je prirodna za ćelije našeg tela, ali se njena proizvodnja značajno smanjuje kako starimo.

Za fine bore oko područja usta, površno ubrizgani fileri će napuniti kožu i popuniti bore bez dodavanja neprirodnog izgleda. Naravno, količina punila varira od slučaja do slučaja - a vaš dermatolog vam može pomoći da odlučite koja problematična područja želite da rešite.

veoma je bitno krenuti na vreme s negom kako bi se ublažila vidljivost bora
Profimedia 

2. Uljana masaža

Za lak — iako nekonvencionalan — tretman kod kuće, možete sebi napraviti mini tretman lica sa ultra hidratantnim uljem.

Ulja su poznata po svojim prednostima protiv starenja - bore se protiv oštećenja ćelija slobodnim radikalima i obično su bogata antioksidansima. Ono što je najvažnije, hidratacija je najbolja stvar koju možete učiniti za svoju kožu da sprečite bore.

Tehnički, možete koristiti bilo šta, od kokosovog ulja do ulja od semenki grožđa do maslinovog ulja - zaista, svako ulje je sjajno. Samo umasirajte veliku količinu na fine bore oko područja usana vrhovima prstiju i ostavite da deluje preko noći za puniji izgled.

3. Limunov sok

Kiselina reaguje sa ćelijama kože na način da bi ih zategla, a antioksidansi u citrusnom voću se bore protiv slobodnih radikala i takođe podstiču proizvodnju kolagena. To čini limunov sok savršenim kućnim tretmanom za fine linije i bore - i ne morate da brinete da li će vam ući u oči.

Možete koristiti sok bilo kog citrusnog voća — limete ili ananasa i utapkati ga na problematično područje vrhovima prstiju.

limunov sok pomaže u borbi s borama
Unsplash/Brooke Lark 

4. Lasersko obnavljanje

Laseri se mogu koristiti za lečenje brojnih problema sa kožom, od pega od sunca i ožiljaka od akni do strija i izraslina na koži - i što je najvažnije, finih linija i bora.

Laserski tretmani funkcionišu korišćenjem neprekidnih svetlosnih zraka ili impulsne energije za isparavanje tankih, spoljašnjih slojeva kože. Ovo, u krajnjoj liniji, rezultira proizvodnjom kolagena, što rezultira mlađim izgledom i mekšom kožom ispod kada zaceli. Postoji mnogo različitih tipova laserskih tretmana i trebalo bi da se konsultujete sa svojim dermatologom kako biste pronašli pravi tretman za vas.

5. Serum na bazi kolagena

Kao i hijaluronska kiselina, kolagen je nešto što naše telo manje proizvodi nakon 25 godine.

Kolagen je jedan od najvažnijih proteina za promovisanje zdrave kože – kao i za uklanjanje bora i suvoće. Kolagen igra ključnu ulogu u održavanju našeg vezivnog tkiva i mišića i jačanju elastičnosti i hidratacije kože.

Da biste održali količinu kolagena u koži, isprobajte noćni serum koji je bogat hranljivim sastojkom. Nanesite ga svake večeri nakon čišćenja lica i tonika, a zatim ga nadogradite ultra-hidratantnom kremom. Dosledna rutina nege je ta koja bi trebalo da, tokom vremena, smanji fine linije.

Istraživanja kažu da su sledeće podele najbolji načini za lečenje i sprečavanje tih finih bora oko usana.
Profimedia 

6. Microneedling tretman

Kao i laserski tretmani, mikroiglica deluje tako što „pokreće“ kožu da proizvodi kolagen.

Microneedling je proces uboda kože ultra finim, malim iglama da bi se stvorio novi kolagen i otkrila čvršća, glatkija koža ispod.

Opet, ovo je profesionalni tretman koji treba da uzmete u obzir tek nakon razgovora sa dermatologom. Iako alate sa mikroiglicama volimo da koristimo i kod kuće, možda bi bilo najbolje da se držite profesionalaca ako vam je to prvi put.