Kada sam prestala da pijem kafu u ranim dvadesetim redovno sam se susretala sa pitanjima zavisnika od iste „zašto sam, zaboga, učinila tako nešto?“

Pravi odgovor jeste da sam u vreme konzumiranja kafe osetila promene u organizmu koja su dovodila do više štete nego koristi mom telu i raspoloženju.

Ali tokom karantina, kako bih stvorila neki trenutak mira i opuštajuću jutarnju rutinu, počela sam ponovo da je pijem.

Prošle godine sam primetila da mi je u danima kada sam uzastopno pila kafu koža izgledala drugačije - suvlje, slabije i sveukupno beživotno.

Nisam nužno htela da prestanem da pijem kafu, pa sam guglajući naišla na mnogobrojna razmišljanja dermatologa i estetičara na temu kako kafa može uticati na kožu.

Ipak nije dovoljan podatak to što samo pijete kafu, već u obzir dolaze i drugi faktori, poput: koju vrstu kafe konzumirate, sa čime je mešate, kao i koliko šoljica dnevno popijete.

Da bismo rešili sve vaše nedoumice vezane za to kako kofein utiče na kožu, poslušajte razmišljanja stručnjaka.

1. Dr Jessica Vu, dermatolog

Dr Jessica Vu, traženi dermatolog iz Los Anđelesa kaže da je antioksidativne faktore kafe daleko bolje koristi kao lokalno.

„Kafa sadrži kofein, koji ima diuretički efekat (gubi vodu), pa ispijanje kafe (čak i bez kofeina) kožu čini dehidriranom“, kaže ona.

„Takođe se pokazalo da pijenje kafe smanjuje cirkulaciju kože sužavanjem krvnih sudova. Zbog toga savetujem svojim pacijentima da popiju po jednu šolju vode za svaku šolju kafe ili drugog napitka sa kofeinom. Međutim, kafa sadrži i mnoga druga jedinjenja, ne samo kofein, uključujući antioksidante i antiinflamatorna jedinjenja poput idebenona (koji se nalazi u bobicama kafe, voću iz kojeg dolaze zrna kafe). Mislim da postoji veća potencijalna korist od lokalne upotrebe kafe, a ne od pijenja kafe. "

2. Jillian Wright, estetičarka

Dok zrna kafe pružaju određene antioksidativne prednosti, njujorška ekspertkinja za kožu Jillian Vright ostaje oprezna u pogledu mogućih toksina koji mogu ostati u vašem organizmu. Kafa, kaže ona, može uticati ne samo na ten, već i na nivo kortizola.

„Šolja kafe ujutru može imati koristi, posebno ako je kafa proverena i organska“, kaže ona. „Kafa je bogata polifenolima. Ali kofein je vazokonstriktor, što znači da nedovoljno krvi ili kiseonika cirkuliše kroz telo i toksini se zaglavljuju. To može dovesti do tamne, sive teksture na koži. Izlažete se većem riziku od nepotrebnih bora i finih linija kada konzumirate previše kofeina. Još jedna loša strana pijenja previše kafe su akne. Ako ste pod stresom, to može povećati nivo kortizola, a ako se toksini zaglave u vašem telu, vaša jetra ne može pravilno da se detoksira. Na kraju ćete proizvesti više ulja u koži što može dovesti do neželjenih bubuljica.“

3. Ada Ooi, ekspert za kožu

„Uvek se raspravlja o odnosu da li celulit ima veze sa kafom“, kaže londonska ekspertkinja za kožu.

„Prvo, celulit može biti uzrokovan povećanjem masnih ćelija zbog debljanja i uticati na vezivno tkivo ispod kože, stvarajući efekat prigušivanja. Ovaj efekat takođe usporava cirkulaciju krvi i brzinu metabolizma, stvarajući dodatno zadržavanje vode i oticanje. Žene su sklonije celulitu jer estrogen podstiče skladištenje masti u bokovima i butinama, čineći ih još „lepljivijima“ za uklanjanje. Kafa stimuliše nadbubrežne funkcije, podstičući telo da se probudi, kreće i vežba, što može doprineti bržem oticanju zbog njenog diuretičkog dejstva. Ali potrebno vam je mnogo kafe da biste mogli da napravite ekstremnu vežbu u svom telu kako biste pomerili zaostale masne ćelije i stvorili obrnuti efekat protiv celulita. Što se tiče kože, sve ovo može izazvati neravnotežu u telu i hormonskoj regulaciji, koja zatim izbija na kožu kroz suv ili masan izgled, što može izazvati akne na licu, leđima ili grudima.“

4. Angela Caglia, estetičarka

Estetičarka iz Los Anđelesa Angela Caglia, kaže da kafa može ozbiljno da utiče na vašu kožu i da dovede do ubrzanja starenja lica i sveukupnog izgleda.

„Kafa može i uticaće na vašu kožu, posebno na one koji piju više od dve šolje dnevno.“

„Može povećati nivo kortizola koji je hormon stresa. Ovaj hormon ubrzava proces starenja. Važno je i ono što stavite u šolju kafe. Većina ljudi dodaje mlečne proizvode ili šećer koji mogu povećati insulin i izazvati akne i promeniti nivo hormona. Pijenje previše kafe takođe može uticati na san, a može vas učiniti i nervoznim, što znači da nećete biti tako opušteni, srećni i nasmejani što uvek čini da izgledate življe i lepše. Preporučujem alternative kafi ako je moguće. Obožavao sam blatnu vodu. Održava moje umereno raspoloženje i čini me manje nervoznom, a ukus je podjednako dobar, ako ne i bolji.”

5. Dr. Harold Lancer, dermatolog

Doktor Lancer, dermatolog sa Beverli Hilsa, preporučuje da se oslobodite navike ispijanja kafe.

„Iako sama kafa ne izaziva akne, prekomerna konzumacija kofeina može biti povezana sa stresom koji dovodi do akni. Kao i sve ostalo, unos je podjednako važan što se tiče kafe - manje je više.”

„Najbolje je eliminisati konzumaciju kafe jer smanjenje kofeina omogućava da se hormonska funkcija obnovi, pa će menstrualni ciklusi postati pravilniji, a vi ćete smanjiti rizik od cista na jajnicima”, kaže on.