Brojne naučne i medicinske studije potvrđuju značaj omega-3 za ljudsko telo. Ove masne kiseline brinu o našem zdravlju, održavaju normalno funkcionisanje organizma i smanjuju rizik od oboljenja. Redovna konzumacija omega-3 masnih kiselina umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, oboljenja jetre, bubrega, organa vida i nervnog sistema. Značajne su za trudnoću, kao i metabolične funkcije u telu i zdravlja kostiju, smanjuju upalne procese i jačaju imunitet.

Dnevni unos omega 3 masnih kiselina zavisi od fizioloških podataka, zdravstvenog stanja, starosti i pola osobe. Stopa se značajno razlikuje kod dece i trudnica. Najbolje je o dozi potrebnih omega 3 konsultovati se sa lekarom.

Gde pronaći omega-3 masne kiseline?

Da biste dobili dnevnu količinu masnih kiselina, neophodna je pravilna ishrana i konzumiranje namirnica koje su bogate ovim kiselinama. Evo koje 3 namirnice ih sadrže najviše:

  1. Morska riba i plodovi mora definitivno su najbogatiji sa omega 3. U njima se nalaze aktivne komponente omega-3, koje telo brzo apsorbuje i donose maksimalnu korist. Najznačajniji udeo omega 3 svakako se nalazi u ribljem ulju. Važno je da riba i plodovi mora bude kvalitetni, a stručnjaci kao najbolji izvor omega 3 izdvajaju bakalar, sardine, ostrige, inćune, losos i haringu
  2. Druga po zastupljenosti masna kiselina je biljni proizvod - lan. Njegovo seme i ulje su korisni za imunološki sistem i celokupno zdravlje. Određene vrste morskih algi su takođe bogate omega 3 masnim kiselinama. Ovo su optimalne namirnice za vegane ili one koji ne vole ribu. Na osnovu algi često se prave posebni vitaminski kompleksi. Njihova korisna svojstva nisu inferiorna u odnosu na kvalitet masnih kiselina u drugim proizvodima. Alge takođe proizvode ulje koje je bogato likopenom i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u brzom varenju hrane i uklanjanju toksina iz tela. Omega-3 je neophodan za pravilno funkcionisanje celog tela, za dobro mentalno i fizičko zdravlje. Zato ne zaboravite da uključite ribu, lan i alge u ishranu.
  3. Orasi i semenke konoplje takođe su bogati omega-3. Soja ima visoku koncentraciju zdravih masti, a po udelu omega 3 izdvajaju se i čia semenke.
pexels-vie-studio-7420738
Pexels/Vie Studio 

 Izvor: sensa.mondo.rs