Budući da stalno redefinišemo načine na koje možemo unaprediti mentalno i fizičko zdravlje, iz godine u godinu nastaju brojni wellness trendovi. U ovom tekstu izdvojila sam pet, koji mi se najviše dopadaju.

1. Friluftsliv

U pitanju je nordijski koncept života, koji se doslovno može prevesti kao ,,život na vazduhu ili život na otvorenom“, te naglašava važnost provođenja vremena u prirodi. Bez obzira na godišnje doba, zagovornici ovog životnog stila preporučuju da što više vremena provodite na otovorenom (a mnogo manje u zatvorenom) prostoru, jer priroda podstiče mentalno, duhovno i fizičko blagostanje.

Nauka je pokazala da provođenje vremena u prirodi može smanjiti nivoe hormona stresa kortizola, što dovodi do smanjenja osećaja anksioznosti i poboljšanja mentalnog zdravlja.

Izvedite psa u šetnju, odvojite vreme za vežbanje na svežem vazduhu ili isplanirajte vožnju biciklom tokom vikenda. Postoji bezbroj načina da boravak u prirodi uključite u svakodnevnu rutinu.

2. „Hunza“ plan ishrane

Jedan od wellness trendova za 2023. godinu je i plan ishrane ,,Hunza“. Radi se o načinu ishrane koji praktikuju narodi u planinskom regionu severnog Pakistana, u dolini Hunza. Veruje se da ljudi iz te oblasti Himalaja imaju najduži životni vek – oko 120 godina. Zahvaljujući posebnom načinu ishrane, koji se sastoji uglavnom od sirovih namirnica, vrlo retko boluju od hroničnih bolesti.

Dakle, ovaj plan ishrane bogat je složenim ugljenim hidratima, sa malo proteina, koji potiču iz biljaka. Podrazumeva konzumiranje svežeg povrća i voća, začinskog bilja (naročito mente), orašastih plodova i semenki, te prebiotskih namirnica kao što su domaći jogurt i kefir. S obzirom na to da ne sadrži rafinisane ugljene hidrate, kao ni bilo koje druge prerađene namirnice, ovaj plan ishrane smatra se jeftinim i održivim.

3. Mini meditacije

Naučno je dokazano da meditacije mogu poboljšati celokupno zdravlje. Međutim, da vam ne bi oduzimale previše vremena, možete da praktikujete i mini meditacije, u trajanju od 60 sekundi. Započnite svako jutro mantrom u trajanju od 1 minuta. Razgovarajte sa sobom kao najboljom verzijom sebe – sa onom verzijom u koju želite da evoluirate.

Meditacija podrazumeva smirivanje uma i misli. Nema potrebe da traje satima. Na svakih sat vremena tokom radnih sati izdvojite 60 sekundi, i u tom periodu fokusirajte se na disanje, te budite prisutni u sadašnjem trenutku. Nakon određenog vremena primetićete značajnu transformaciju.

pexels-pixabay-268092 (1).jpg
Pexels/Pixabay 

4. Dodatna hidratacija homemade elektrolizovanim vodama

Osim preporučenih osam čaša vode dnevno, dodatno se možete hidrirati elektrolitnim pićima. Reč je o wellness vodama, koje će vam pomoći da uravnotežite nivo šećera u krvi, smanjite žudnje za hranom, te detoksikujete organizam.

Možete ih sami napraviti. Na primer, pomešajte 2 litre vode sa sokom od jednog limuna i limete. Zatim, dodajte svež đumbir (količina po ukusu), listove sveže nane, kolutove krastavca i kašičicu cimeta. Sve dobro promešajte. Ovaj napitak konzumirajte tokom čitavog dana.

5. Kuvanje obroka

Kako klimatske promene nastavljaju da utiču na nas i našu životnu sredinu, potrošači pronalaze načine da pozitivno doprinesu planeti. I vi možete dati svoj doprinos, tako što ćete kuvati svoje obroke, umesto da kupujete industrijski prerađenu hranu, koja je zapakovana u plastičnu ambalažu. Osim što ćete na taj način pozitivno uticati na životnu sredinu, poboljšaćete i svoje fizičko i mentalno zdravlje. Kuvanjem obroka imate kontrolu nad kvalitetom sastojaka koje unosite u organizam. Drugim rečima, konzumiranjem hrane koju sami spremite unećete brojne nutrijenate, koji su neophodni za optimalno funkcionisanje tela. Kako da za tri sata pripremite jela za tri dana unapred, te kako da pravilno podelite obroke po porcijama, naučite pomoću moje ,,Meal-prep radionice kuvanja“.