Ajurveda zastupa mišljenje da izbor namirnica ne treba vršiti na osnovu ukusu hrane, već sa aspekta probave - varenja. Najvažniji princip u varenju jeste vatra probave – AGNI. Samo kada ''vatra gori'' kako treba, hrana se može svariti tako da sve ćelije budu snabdevene hranom i energijom, ali je bitno i to da se ne stvaraju otpadne materije – AMA ili toksini.
Kada dođe do smetnje u radu digestivnog trakta, "digestivna vatra" ne može sagoreti sve pristigle proizvode, oni se akumuliraju i postepeno ''truju'' telo. Stručnjaci kažu da se većina bolesti razvija zbog nakupljanja toksičnih materija u debelom i tankom crevu.
A kada dolazi do toga? Kada konzumirate mnogo nezdrave hrane: bajatu hranu, gotove poluproizvode, brzu hranu, konzervisanu i smrznutu hranu, ili pije hranu sa hladnom vodom, metabolizam je poremećen i sva ta hrana se ne apsorbuje u potpunosti. Svi neprobavljeni ostaci pretvaraju se u viskoznu toksičnu sluz, koja se vremenom zgušnjava i postaje nepokretna. Zbog toga morate sprovesti postupke čišćenja koji će pomoći razređivanju te sluzi i oslobađanju od toksina.
Simptomi lošeg varenja:
- Višak kilograma, bez obzira što se jede pravilna ishrana i vežba.
- Distenzija abdomena.
- Podrigivanje nakon jela, nadutost.
- Povećana kiselost, gorušica.
- Neugodnost i osećaj pečenja u crevima.
- Poremećaji stolice, zatvor, dijareja.
- Nedovoljno pražnjenje creva.
- Osećaj težine u stomaku sa uobičajenom porcijom hrane, pospanost.
- Često mučnina.
- Akne i drugi osip na koži.
- Ploče nokta su suve i napukle.
- Suva, ispucala koža.
- Paraziti u telu.
- Loš zadah.
- Bela prevlaka na jeziku.
- Alergijske reakcije.
- Razdražljivost.
- Kožni ekcem.
- Psorijaza.
- Apatija, smanjeni tonus, osećaj „magle u glavi“, nemogućnost koncentracije.