U decembru, pred praznike, vreme se uvek ubrza, te ne čudi što često osećamo simptome poput umora, nervoze i demotivacije. Ipak, obratite pažnju da li je u pitanju trenutno stanje uzrokovano vašim načinom života ili je u pitanju zdravstveni problem u vidu manjka minerala poput selena.
Kako starimo, vrlo je važno da telu obezbedimo dovoljnu količinu vitamina, minerala i hranjivih materija. Ukoliko se javi deficit nečega od navedenog, organizam pati i propada.
Selen je veoma snažan antioksidans koji štiti od slobodnih radikala - nestabilnih molekula koje mogu da oštete ćelije i tako podstaknu nastanak bolesti. Istraživanja su pokazala da selen pomaže u prevenciji raka, srčanih bolesti, reumatoidnog artritisa, astme i drugih hroničnih bolesti.
Pozitivno utiče na mentalno stanje i raspoloženje - istraživanja pokazuju da su osobe s niskim nivoom selena u krvi sklonije depresiji.
Selen je je ključni igrač kada je u pitanju starenje, jer najviše utiče na štitnu žlezdu. Štitna žlezda sadrži više ovog minerala od svih drugih organa u telu. On pomaže proizvodnju hormona štitne žlezde i štiti organ od štetnog oksidativnog stresa. Pokazalo se da selen koristi onima koji pate od ttiroidnih stanja.
Njegovi antioksidativni kvaliteti pomažu u zaštiti zdravih ćelija od oštećenja i sprečavaju bolesti poput bolesti srca, Alchajmera.
Teško je zapravo ustanoviti kada je nastupio nedostatak selena, ali ovo su neki od najčešćih simptoma:
- Ne funkcionišete kao obično
- Stalno ste umorni
- Nervozni ste i napeti
- Imate problem sa štitnom žlezdom
- Naglo se gojite
- Osećate slabost mišića
- Imate sindrom "moždane magle" (rasejani ste, dekoncentrisani, zaboravni)
- Opada vam kosa
- Imuni sistem vam je oslabljen
Kako uneti dovoljno selena?
Među najboljim prirodnim izvorima su smeđi šampinjoni, šitake pečurke, plava riba (sardela, tuna, losos, skuša, haringa) i plodovi mora (školjke, jastog, morski račići) i žitarice celog zrna (ovas, ječam, smeđi pirinač).
Značajne količine selena sadrže i beli i crni luk, teleća jetra, jagnjetina, ćuretina, piletina, punomasno mleko, semenke suncokreta, brokoli, boranija, kupus i kokos.