Iako je najvažniji obrok u danu, može biti iznenađujuće teško imati pravilan doručak. I ne, nećemo vam govoriti šta da jedete – već šta možete promeniti ili koje navike da izbegavate (čitaj: potpuno preskakanje doručka) kako biste se osećali najbolje što možete tokom čitavog dana.
Za većinu ljudi, doručak predstavlja početak dana – a ko ne želi da ga započne na pravi način? Ipak, postoje neke ustaljene greške koje vas mogu sprečiti da maksimalno iskoristite njegov potencijal. U nastavku donosimo najčešće među njima, kao i objašnjenja zašto ih treba izbegavati.
Preskakanje doručka
Iako neki ljudi prirodno ne osećaju glad ujutro, preskakanje doručka nije najbolja opcija. Vaše telo je već koristilo višak šećera (glukoze) koji je uskladišten u jetri i mišićima kako bi sve funkcionisalo tokom noći, pa kada se probudite, već ste "na rezervama". To znači da vam je potreban nov izvor energije kako biste što pre obnovili te zalihe i snabdeli se energijom za dan. Bez nje, vaše telo može pokušavati da nadoknadi propuštene hranljive materije.
Ako ne želite nešto previše zasitno, smoothie ili proteinski napitak može biti lakša opcija. Ako se odlučite za pripremu umesto kupovine gotovog proizvoda, sastojci kao što su mleko, proteinski prah i chia semenke će vam dobro doći – lako ih je ugraditi. Samo pazite da finalni proizvod ima pravu ravnotežu makronutrijenata (zdrave masti, proteini i ugljeni hidrati).
Ne jedete dovoljno
Ovo se odnosi na one koji uzmu nekoliko kašika granole i misle da je to bolje nego ništa. Naime, ta smesa zobi, semenki i šećera nije pravi doručak! Zapravo, verovatno će vas „držati“ samo do pola jutra. Imate dve opcije: pokušajte da pojedete nešto značajnije (kao što smo pomenuli, home-made smoothie ili napitak može biti dobra opcija ako ne želite nešto čvrsto). Ili možete da primenite „sistem dva doručka“, pa da isplanirate i dodatnu jutarnju užinu.
Štedite na proteinima
Oni obezbeđuju dugotrajan izvor energije, sprečavajući nagle padove šećera u krvi i pomažući da ostanete siti i budniji. A čak i ako nemate situacije kada vam energija naglo opadne, verovatno ćete se osećati gladniji ako niste uneli proteine tokom doručka. Nizak nivo proteina je problem kod mnogih slatkih doručaka. Da biste pojačali nivo proteina u ovsenoj kaši, na primer, pokušajte da pomešate ovsene pahuljice sa mlekom ili ih pospite orasima ili kikiriki puterom. Ili, ako je tost u pitanju, premažite ga kikiriki puterom, napravite verziju sa avokadom i sirom, ili kao prilog dodajte slaninu, jaja ili kobasice.
Pijete samo kafu i to vam je dovoljno
Naravno, kafa će vam dati energiju na kratko zahvaljujući kofeinu, ali nije adekvatna zamena za pravu hranu. Zapravo, kako visok nivo energije počinje da opada i vaše telo postane gladno, verovatno ćete doživeti mali pad energije. Ono što je još gore, vaša energija nije jedina stvar koja je u opasnosti od pada: vaše raspoloženje će takođe biti na udaru. Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema, što znači da može povećati krvni pritisak i pojačati osećaj stresa ili anksioznosti – efekat koji je zapravo malo izraženiji kada se konzumira na prazan stomak.
Pijenje kafe na prazan stomak takođe može izazvati „gastrične smetnje“. Neki ljudi mogu doživeti refluks ili gorušicu, peckanje u grudima... Jednostavno nemojte ovo raditi, bez izuzetka.
Kada jutro stigne, improvizujete
Ovo može biti posebno problematično ako vaš doručak zahteva malo prethodno uloženog vremena (kao što su ovsene pahuljice koje treba da budu potopljene preko noći) ili ako se nađete u žurbi da izađete iz kuće svako jutro. Jedan od glavnih izazova sa doručkom jeste to što ljudi obično nemaju dovoljno vremena. Stoga, pokušajte da unapred planirate kako biste izbegli početak od nule kad se probudite (ili da imate nešto unapred spremljeno u frižideru što možete da uzmete na brzinu). Čak i nešto jednostavno kao priprema sendviča ili burita za doručak noć pre će u velikoj meri smanjiti ono što morate da radite pre nego što krenete na posao.