Francuskinje su oduvek bile sinonim za eleganciju, sofisticiranost i lepotu življenja (ubrajamo ovde i Italijanke, naravno). Njihov način života često nas inspiriše da se osvrnemo na kvalitet istog te radimo na njegovom unapređenju. I dok smo sami često preokupirani ubrzanim tempom svakodnevice, čini nam se kao da francuski pristup životu predstavlja jednu vrstu umetnosti, u kojoj se uživanje u svakom trenutku i pažljivi odabiri čine ključem za postizanje ravnoteže.

Pored mode i lepote, fitness i lifestyle navike Francuskinja otkrivaju nam čitav jedan novi svet u kom možemo pronaći nove ideje. Kako želimo da unapredimo svoje rutine u celosti - počinjemo od prvog, najvažnijeg i obaveznog - a reč je o ishrani. Fokusiraćemo se posebno na prvi obrok dana, doručak, kako bismo otkrili tajnu francuskog jutra i saznali šta se krije iza njihovih elegantno postavljenih stolova. 

Naravno, imamo na umu da ne doručkuju sve Francuskinje na isti način i da tradicionalni doručak u Francuskoj svakako nije isti za sve. Međutim, određena pravila ipak postoje. Krenimo redom!

Najpre, jedna mala trivia. Reč za doručak na francuskom je le petit déjeuner, u doslovnom prevodu "mali ručak". Simpatično, zar ne? Tipičan francuski doručak nije obilan obrok za stolom i sastoji se od jednostavnih sastojaka. Doručak u Francuskoj često je sladak, a ne slan. Razmislite o tostiranom integralnom hlebu i džemu sa visokim procentom voća ili nezaobilaznom pecivu, koje je u ovoj zemlji dovedeno do savršenstva. U Francuskoj to obično nisu pržena jaja ili omlet - jaja se češće vide kao opcija za obrok van doručka.

Evo nekih od najčešćih doručaka u Francuskoj:

Pecivo poput pain au chocolat ili kroasana

Kroasan od putera jednostavno je početna tačka svakog doručka u Francuskoj. Parižanke će ga kupiti u omiljenoj boulangerie, a zatim u slast pojesti uz šolju café au lait ili sveže ceđenog soka od pomorandže/grejpa.

Francuski tost (slatko pohovana kriška bageta) 

Kada Francuskinje prave tost, onda je to nešto drugačije od onoga na šta smo inače navikli. Naime, njihov tost je sladak - a recept je jednostavno pohovanje parčeta hleba u mleku i jajetu, kojima se obavezno dodaje i prstohvat cimeta i šećera. Pržite ga na kockici putera, za autentični francuski ukus.

Niskokalorični jogurt i/ili komad svežeg voća

Jedna od diet verzija doručka u Francuskoj svodi se na šolju niskokaloričnog (grčkog) jogurta kom se dodaje sveže sezonsko ili bobičasto voće (prepuno antioksidanata).

Elle/N.K.