Mogu dovesti do preuranjenog starenja: Ovakve namirnice stručnjaci ne preporučuju

Iako je starenje neizbežno, postoje namirnice koje mogu da ga ubrzaju. Nutricionistkinja nas upozorava na ovog nepoželjnog neprijatelja kojeg konzumiramo (ponekad čak i nesvesno).
Osim bledog tena ili nedostatka energije, dugoročni efekti ovih namirnica su zabrinjavajući. Foto: pexels / polina tankilevitch

Nije novost, naša ishrana igra ključnu ulogu u našem zdravlju, energiji... pa čak i mladosti. Ali sastojak koji prečesto konzumiramo pravi pometnju i ubrzava starenje našeg tela, iznutra i spolja. Maeva Galabert, nutricionistkinja i dijetetičarka, upozorava nas na ovog diskretnog neprijatelja: prerađene proizvode.

Diskretan, ali opasan krivac

Zdrava ishrana, fizička aktivnost i kvalitetan san... stubovi kvalitetnog starenja su dobro poznati. Ipak, čak i sa najboljim namerama, uljez se uvlači u našu wellness rutinu. I ne, to nije samo šećer. Maeva izjavljuje bez oklevanja: "Ako moramo da imenujemo skrivenog neprijatelja starenja, to su prerađeni proizvodi, jer ne sadrže kvalitetan šećer."

Ove često praktične namirnice (a ponekad i utešne u trenucima slabosti) zapravo su mnogo štetnije nego što mislimo. Njihova prava opasnost? Ne samo da iscrpljuju naš organizam: oni ga oštećuju.

"Ultra-prerađeni proizvodi vrlo često sadrže aditive koji nisu dobri i koji su takođe vrlo toksični za ćelije. Sve to, pomešano u organizmu, će stvoriti izvor oksidativnog stresa, ali i upalu neurona", objašnjava ekspertkinja. Jednostavno rečeno? Naša koža, mozak, pa čak i naša hormonska ravnoteža trpe.

Koje su vidljive posledice?

Osim bledog tena ili nedostatka energije, dugoročni efekti ovih namirnica su zabrinjavajući. "Proces prerade hrane može osiromašiti proizvode esencijalnim hranljivim materijama kao što su vlakna, vitamini i minerali", rezimira nutricionistkinja. A među najvrednijim elementima koje treba zaštititi? Omega-3, koji su neophodni saveznici za pravilno funkcionisanje mozga, ali i pravi antiinflamatorni štitovi. Dijetetičarka precizira da bi nedostatak omega-3 mogao čak "izazvati pojavu neurodegenerativnih bolesti". 

Foto: Pexels/Vanessa Loring

Kako prepoznati (i izbeći) prerađene proizvode?

Problem sa prerađenim proizvodima je što se nalaze svuda i ne nose etiketu "toksično". Ekspertkinja stoga savetuje da je prvi refleks opreznost prema previše primamljivim obećanjima na ambalaži. "Ultra-mekano", "super-topljivo", "spremno za 2 minuta" su marketinške formulacije koje često kriju dugu listu industrijskih sastojaka.

Drugi trik: dešifrovati etikete. "Namirnice sa teškim procesom prerade sadrže u svom receptu aditive u obliku 'E 300, E 104, E 129, ksantan gume ili nitrita'", upozorava nutricionistkinja. Jednostavno pravilo: što je lista duža, to je manje dobro za naš organizam i veći je rizik od ubrzanja našeg starenja.

Izvor: elle.fr