Možda je tek početak novembra, ali čini se da je prošlo mnogo vremena otkako smo uživali u dugim, vrelim danima na obali mora. Sa dolaskom jeseni, subjektivan osećaj nam govori da je sve sa čime moramo da se nosimo vlažno vreme, kratki dani i nedostataj motivacije. Iako se ovo godišnje doba može učiniti beznadežnim, ukoliko pažljivo definišete nove principe i planove, a kao prioritet postavite brigu o sebi, ono može imati i više nego povoljan uticaj na vas.

Naime, u istočnoj medicini, jesen se smatra idealnim vremenom za resetovanje energije koja će nam pomoći da se pripremimo za zimu. Ujedno, ovo je vreme i za usporavanje, transformisanje životnog stila, te je glavna preporuka da što više vremena provodite na otvorenom, sami sa sobom, i prepustite se živopisnim bojama koje nadomešćuju manjak sunčeve svetlosti (i radosti).

U nastavku donosimo 5 navika koje će vam ulepšati jesen i postaviti bazu za bolju i prosperitetniju budućnost.

1. Mnogo se odmarajte

San je neophodan da bismo bili srećni i zdravi – zapišite to sebi kada sledeći put pomislite da je važnije da završite projekat nego da odete na vreme na spavanje. Naime, studije pokazuju da vremenom nedostatak kvalitetnog sna narušava imuni sistem, što nas čini podložnijim prehladama i virusima koji su česti u hladnijim mesecima. A tu su i defokusiranost, slabija produktivnost, loše raspoloženje, i ostali nepoželjni efekti nesanice i hroničnog umora.

2. Pređite na sezonsku ishranu

Skvoš, tamno lisnato zelje, jabuke, cvekla, supe i variva su idealne namirnice za jesen, naročito ako ih spremate sami, na tradicionalan (i zdrav) način. Otkrijte nove recepte, uživajte u kreativnosti kuvanja i obradujte organizam hranljivim jelima koji će ga osvežiti i detoksikovati.

3. Naučite da kažete NE svemu što ne želite

NE je veoma moćna reč, mnogo moćnija od DA! Pogledajte gde i na šta trošite svoje vreme i šta biste želeli da promenite tokom jedne radne nedelje. Da li osećate da nikada ne odvajate vreme za sebe, da li uvek kažete DA, čak i onda kada imate osećaj kajanja? Reći NE nije sebično, ali je često neophodno kako ne biste iskoristili sve svoje rezerve energije za druge ljude, porodicu, prijatelje, događaje itd.

clark-tibbs-oqStl2L5oxI-unsplash.jpg
Unsplash/Clark Tibbs 

4. Slušajte podkaste o biznisu, uspehu ili prema vašim interesovanjima

Podkasti na različite teme nikada nisu bili dostupniji, a oni su izvor znanja, iskustva i lekcija ljudi kojima se divimo, i koji mogu da nam otvore nove perspective, načine i puteve. Koristite to, poslužiće vam kao dnevna motivacija za nove ideje u svim segmentima života.

5. Ako ne možete da prestanete da pušite, pređite na bolju alternativu cigaretama

Ako pričamo o poboljšanju sveukupnog kvaliteta života, to uključuje i menjanje nezdravih navika poput pušenja cigareta. Za one koji ne žele da se odreknu nikotina i prestanu da puše, rešenje je prelazak na bolje alternative koje zagrevaju a ne sagorevaju duvan. Jedna od takvih boljih alternativa je IQOS - uređaj za zagrevanje duvana. Dolazi u različitim bojama i ukusima, te je na vama da odaberete najadekvatniju zamenu. Svakako, imajte u vidu da ni IQOS nije proizvod bez rizika, jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.