Nevena Zelunka Cvijetić podelila je sa nama specijalan recept za burger od leblebije i šargarepe. Prepišite ga odmah!

Ako ste pristalica zdrave, veganske ishrane, ovaj recept ćete obožavati.

Sonja Bajić

Neki letnji dani su bolji od drugih kaže jedna od naših omiljenih food blogerki koja stoji iza instagram naloga Hleb i lale, a u nastavku otkriva jedan od svojih najboljih veganskih recepata uz koji će ovo leto biti još laganije, poletnije, i naravno - ukusnije. U pitanju su burgeri od leblebije i šargarepe, te pomfrit od slatkog krompira i paštrnaka. 

Recept za 8 burgera

1 konzerva kuvane leblebije
1 manja glavica ljubičastog luka (sitnoseckanog)
2 čena belog luka (sitnoseckanog)
2 šargarepe (rendane na krupnije)
2 kašike chia semenki (ili 1 jaje ako niste vegan)
6 kašika vode
Sveži peršun
½ kašičice korijandera u prahu
¼ kašičice đumbira u prahu
¼ kašičice kumina
¼ kašičice kurkume
30 g brašna od semenki od bundeve (ili heljdinog brašna)
So, biber
2 kašike maslinovog ulje od komina masline
Za pomfrit:
1 manji slatki krompir
2 srednja paštrnaka
1 kašika maslinovog ulja od komina masline
¼ kašičice kajenske paprike (ili tucane paprike)

→ Pomešajte chia semenke i vodu (ili izlupajte jaje)
→ Šargarepu izrendajte na krupnije. Leblebiju ocedite od soka i izgnječite viljuškom. Nema potrebe da leblebiju blendate jer je bitno da se oseti njena struktura a ne da se dobije pasta.
→ Izmešajte leblebiju, luk ljubičasti i beli, chiu (ili jaje) i začine. Dodajte brašno od bundeve i sve dobro izmešajte. Ukoliko se mada ne drži dobro,raspada se, dodajte još malo brašna. Posolite i pobiberite po ukusu i prekrijte prozirnom folijom i stavite da se ohladi u frižider minimum 30 minuta.
→ Dok se smesa hladi, pripremite pomfrit i sastojke za salatu koju ćete poslužiti uz burgere.
→ Uključite rernu na 200°C
→ Slatki krompir isecite na štapiće približno iste dužine i debljine kao klasični pomfrit. Paštrnak isecite na malo deblje.
→ Tepsiju obložite sa papirom za pečenje pa poređajte štapiće slatkog krompira i paštrnaka tako da se ne dodiruju. Pecite u već zagrejanoj rerni oko 20 minuta.
→ Dok se peče pomfrit, pripremite burgere. Uz pomoć modle za kolače, formirajte iste oblike debljine 3 cm pa ispecite 4 komada na tiganju koji se ne lepi i na kojem ste ugrejali 1 kašiku maslinovog ulja. Pecite sa jedne strane 5-6 minuta, da se zarumeni pa pažljivo okrenite na drugu stranu i pecite još 5 minuta. Kada su burgeri pečeni, prebacite ih na tanjir i ostavite 5-6 minuta da se prohlade jer će se u protivnom lako raspasti. Ponovite pečenje dok ne ispečete sve burgere.
→ Taman kada su burgeri gotovi, pojačajte tempreturu rerne na 220°C i pecite još 8 minuta tj, dok se ne zarumeni. Izvadite odmah iz rerne i poslužite uz tople burgere i salatu.
Burgeri su odlični i za poneti na posao kao ručak ili za užinu.
Prijatno!