Izložba "Glumice" fotografkinje Kate Barry ovoga leta dolazi u Hrvatsku te će biti postavljena, nakon Motovuna i u Zagrebu i Vukovaru. Fotografije ove umetnice 31. jula stižu u Medijateku Francuskog instituta u Zagrebu, gde će biti izložene do 23. avgusta.

Za kraj leta izložbena postava Glumica seli u Hrvatski Dom Vukovar gde će za ljubitelje fotografije biti otvoren od 25. avgusta do 14. septembra u sklopu Vukovar Film Festivala. Izložba je rezultat saradnje Francuskog instituta i Romana de Kermadeca, sina umetnice, a biće postavljena pod kustoskim vodstvom fotografkinje i novinarke Aline Arlettaz.

Kate Barry, kćerka glumice i pevačice Jane Birkin i kompozitora Johna Barryja, prerano umrle u decembru 2013. godine, savršeno je znala da uhvati ono najosobnije u svakoj od glumica, nevidljivo na fotografijama iz medija, kako bi postigla suptilan izraz duboke intimnosti, bilo stvarne ili imaginarne.

Na izložbi je predstavljeno dvadeset pet portreta velike lepote, neuhvatljive, tihe i melankolične atmosfere, u kojima se stapaju ozbiljnost i preciznost kompozicije te pažljivo režiranje tela i dekora.

Catherine Deneuve, Monica Bellucci, Laetitia Casta, Sofia Coppola, Sophie Marceau, Isabelle Adjani, Audrey Tautou, Vanessa Paradis i Béatrice Dalle samo su neka od slavnih glumačkih lica koja su se našla pred objektivom Kate Barry.

izvor: she.hr