Michal Fassbender je rođen 1977. godine u nemačkom gradu Heidelbergu, a odrastao je u irskom Killarneyu.

Odmalena je pokazivao interes za glumu, a s 19 godina se odselio u London i upisao studije glume. Igrao je u brojnim pozorišnim predstavama, a njegov veliki proboj se dogodio 2006. kada je glumio spartanskog ratnika u filmu "300" i iste se godine pojavio u nezavisnoj drami Stevea McQueena "Hunger".

Od tada se pojavio u brojnim filmovima i uvek je svojim ulogama privlačio pažnju – on je pravi glumački kameleon i uspeva mu uverljivo odigrati potpuno različite likove. U ovih je pet filmova posebno zablistao.

Jane Eyre (2011)

U ekranizaciji kultnog romana Charlotte Brontë Fassbender glumi Edwarda Rochestera koji razvija bliskost s Jane, a njegov lik se kroz film menja i razvija. Nestaju slojevi ljutnje i hladnoće koji skrivaju njegove nesigurnosti i sumnje i pratimo kako se lik menja kroz vezu s Jane. Fantastično odglumljeno.

Inglorious bastards (2009)

Iako je njegovo pojavljivanje u ovom filmu kratko, ostvario je nastup za pamćenje. Od trenutka kada se pojavi pa do trenutka kada njegov lik nastrada, on je neviđeno cool uprkos tome što glumi u nekim od najnapetijih i najdramatičnih scena ionako uzbudljivog filma. Njegova nonšalancija u glumi podiže atmosferu, a može se reći i kvalitet čitavog ostvarenja.

Shame (2011)

Još jedna vrlo uspešna saradnja reditelja Stevea McQueena i Fassbendera koji u ovom filmu sjajno glumi poremećenog, ali funkcionalnog zavisnika o seksu čiji život postaje konfuzan i haotičan nakon iznenadne posete sestre. Njegov je lik hladan, on je gotovo psihopata, ali njegovu bolno ljudsku ličnost Fassbender je genijalno portretisao. Mnogi su se složili da je velika nepravda što za ulogu u ovom filmu nije bio nominovan za Oscara.

12 years a slave (2013)

U filmu koji je dobio Oscara za najbolji film Fassbender glumi kompleksan lik robovlasnika kojem je svojom interpretacijom dao mnogo više dubine nego što bi se to očekivalo od klasičnog zlog robovlasnika koji muči i ponižava svoje robove. U ovom filmu su svi odglumili odlično, a uz Fassbendera se posebno ističu Chiwetel Ejiofor i Lupita Nyong'o. Priča verno dočarava situaciju s ropstvom u SAD-u sredinom 1880. i tera nas da razmišljamo o konceptu slobode.

Hunger (2008)

Prva saradnja sa Steveom McQueenom i jedna od najboljih uloga u posjednjih deset godina. Istorijska drama o IRA-i u kojoj je i nezaboravna 20-minutna scena dijaloga snimljena u realnom vremenu, prekrasna filozofska rasprava dva čoveka koji imaju posve različite poglede na život. Osim glumačke, Fassbender je ovde oduševio i fizičkom transformacijom. Za ulogu u ovom filmu unosio je svega 600 kalorija dnevno i smršao preko svake mere. To se zove posvećenost!

izvor: Gloria.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/