Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Leonardo da Vinci: 7 legendarnih slika zbog kojih ćemo večno pamtiti ovog renesansnog genija

Nešto u tim delima ima što dan danas intrigira javnost i kulturnu elitu...

  Izvor: Foto: Instagram /artvnus

Leonardo di ser Piero da Vinci, 1452-151) bio je italijanski slikar, naučnik, arhitekta, a širok je spektar umeća i znanja koji su bili deo njegovog intelekta.

Njegovo ime je postalo paradigma svestranosti i ideal renesansnog umetnika. Rođen je u mestu Vinči, pored Firence, a umro u Amboazu, u Francuskoj. Pored slika, Leonardo je za sobom ostavio ogroman broj crteža i nacrta različitih sprava, koji su bili daleko ispred epohe u kojoj je živeo. 

Za umetnost, pored mnogih dela, bitno je navesti da je Leonardo afirmisao slikarske tehnike sfumato i kjaroskuro.

Mona Liza

Mona Liza ili Đokonda (Monna Lisa, La Gioconda) je slika izrađena uljanom tehnikom na drvenoj ploči od topole. Predstavlja portret firentinske dame Lize del Đokondo. Njen zagonetni osmeh predstavlja inspiraciju vekovima, a za njega je korišćena tehnika sfumato. Dimenzije slike su 77 cm sa 53 cm.

Godina izrade nije tačno poznata, ali se pretpostavlja da su u pitanju 1505. ili 1517.

Mona Liza je verovatno najfamoznije i najtajanstvenije umetničko delo, bila je predmet spektakularne krađe početkom 20. veka, kao i nadahnuće za mnoge slikare i pisce poput Marsela Dišana, Endija Vorhola i Dena Brauna.

Mona Liza se nalazi u pariskom muzeju Luvr.

Tajna večera

Tajna večera ili Poslednja večera (Ultima Cena) je još jedno remek-delo Leonarda da Vinčija, izrađeno 1498. godine. Predstavlja fresku slikanu u trpezariji manastira Santa Marija dela Gracije. Na slici su prikazani Isus i apostoli prilikom euharistije i smatra se da je Leonardo dočarao trenutak kad Isus saopštava da će ga jedan od učenika izdati. 

Dimenzije freske su 460 cm sa 880 cm. Ovo delo je još za Leonardovog života počelo da propada. Za vreme Drugog svetskog rata oštećeno je u bombardovanju, a restauracija je završena krajem 20. veka.

Vitruvijev čovek

Vitruvijev čovek (L’Uomo Vitruviano) je crtež koji predstavlja studiju proporcije ljudske figure upisane u krug i kvadrat. Pored crteža se nalaze i beleške zasnovane na delu starorimskog arhitekte Vitruvijusa. 

Nacrtan je tušem i perom na papiru. Dimenzije crteža su 34,6 cm sa 25,5 cm. Izrađen je oko 1490. godine. Čuva se u muzeju Galerija Akademije u Veneciji.

Na sledećoj strani pogledajte ostala Leonardova remek-dela: 

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bla bla bobi

jako dobro

Najnovije

Moda

Celebrity