Kada biramo koje filmove ćemo gledati često prvo razmislimo o tome kako se osećamo. Uglavnom se odlučimo za onaj naslov koji je najbliži našem trenutnom raspoloženju. 

Međutim, dok u slučaju depresije, anksioznosti i tuge, nekima najviše prijaju filmovi sa likovima i scenama sa kojima mogu da se poistovete, pronađu utehu i uvide da njihov problem nije samo njihov, drugi u trenucima tuge najviše vole da gledaju srceparajuće romantične komedije te sa razbibrigom oteraju loše raspoloženje.

U nastavku pogledate 10 zanimljivih filmova:

1. Synecdoche, New York (2008, Charlie Kaufman)

Charlie Kaufman je poznati scenarista koji se već bavio temom depresije u filmovima Being John Malkovich i Adaptation. Ovog puta se oprobao i kao režiser i snimio svoj verovatno najdepresivniji film.

2. Lost in Translation (2003, Sofia Coppola)

Usamljenost je maestralno prikazana u ovom remek delu sa Scarlett Johannson i Billom Murrayom u glavnim ulogama.

3. Inside Llewyn Davis (2013, Joel i Ethan Coen)

Inside Llewyn Davis je priča o talentovanom folk muzičaru koji jedva sastavlja kraj sa krajem i pored svog umetničkog dara biva odbačen i marginalizovan.

4. Silver Linings Playbook (2012, David O. Russell)

Tema mentalnih bolesti je istražena u ovom film u kome lik koga igra Bradley Cooper pati od bipolarnog poremećaja.

5. The Graduate (1967, Mike Nichols)

Bezvoljnost i bezidejnost, tipične za period kasne adolescencije, su prikazana kroz ponašanje Benjamina Braddocka (Dustin Hoffman) koji se teško snalazi u društvu porodice i prijatelja prepunih očekivanja i nadanja vezanih za njega.

6. The Square (2013, Jehane Noujaim)

The Square je dokumentarac posvećen skorašnjim demonstracijama u Egiptu koje su srušili sa vlasti dugogodišnju diktaturu. Ime filma predstavlja aluziju na trg Tahrir koji je bio centar protesta.

7. 12 Years a Slave (2013, Steve McQueen)

Bolna tema ropstva u SAD predmet je ovog hvaljenog filma, inače dobitnika Oskara za najbolji film 2013. godine.

8. Fruitvale Station (2013, Ryan Coogler)

Fruitvale Station je film o posledicama loših odluka, ali i gomile nesrećnih okolnosti koje su snašle jednog mladića u jednom danu.

9. North Country (2005, Niki Caro)

North Country je film baziran na istinitoj priči o seksualnom uznemiravanju jedne žene (Charlize Theron) u rudarskom gradiću u državi Minesota u SAD.

10. Chinatown (1974, Roman Polanski)

Nijedan film ne prikazuje bolje očajanje koje osećamo kada se suočimo sa nepravdom koju ne možemo da ispravimo.

Izvor: Elle / City magazin

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/