Nemoguće je ne primetiti nedostatak režiserki među nominacijama za ovogodišenje filmske nagrade - a to je još očiglednije no ranije, zbog aktuelne teme jednakosti polova u Holivudu. Međutim, ovo nas nikako ne sprečava da obratimo pažnju upravo na ona ostvarenja za čiju realizaciju su zaslužne žene.

Predstavljamo vam pet filmova koje ne smete prepustiti u 2018:

Lady Bird

Dramska komedija Greta Gerwig u kojoj naslovnu ulogu tumači jedna od najtalentovanijih mladih zvezda današnjice - Saoirse Ronan, u protekloj godini dobila je poprililčan broj priznanja, između ostalog i Golden Globe za najbolje ostvarenje. Što se nas tiče sasvim dovoljno da ovaj naslov stavimo visoko na listu za gledanje.

Ipak, činjenica je da je Lady Bird dobio nagradu i za najbolju glumicu u naslovnoj ulozi, takođe od strane Golden Globe asocijacije, te iste nominacije i na BAFTA dodelama nagrada. Međutim, režiserka ipak nije dobila priznanje za svoj rad. Saznajte zašto ovaj naslov ima rejting 99% na sajtu Rotten Tomatoes.

Mudbound

Ukoliko još uvek niste pogledali ovu dramu, pobrinite se da postane prioritet. Radnja priče postavljena je u delti Misisipija nakon Drugog svetskog rata, dok se u samom središtu priče nalaze dve porodice: zemljoposednici McAllanovi (Jason Clarke, Carey Mulligan i Garrett Hedlund) i zakupci Jacksonovi (Rob Morgan, Mary J. Blige i Jason Mitchell) koji rade na ovoj farmi.

Gluma Mary J. Blige jedno je od najzapqženijih izvođenja godine. Naslov je dostupan na Netflixu.

Wrinkle In Time

Režiserka Ava DuVernay najpoznatija je po poprilično ozbiljnim naslovima, poput istorijske drame Selma, te dokumentarca 13th, ali njen poslednji projekat je ipak značajno "zabavniji". U pitanju je adaptacija klasične američke novele koja prati priču 13-godišnje Meg Murry u njenoj potrozi ta ocem astrofizičarom, koji je zarobljen od strane prisustva mračnih sila.

U naslovnim ulogama su Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Mindy Kaling, Chris Pine, Gugu Mbatha-Raw i Storm Reid, što ovaj naslov čini jednim od najiščekivanijih.

Mary Queen Of Scots

Josie Rourk, umetnička direktorka jednog od najpoznatijih neprofitabilnih pozorišta na svetu - londonskog Donmar Warehousa, oprobala se u ozbiljnom filmskom poduhvatu, još jednoj adapticiji dramatične priče o bornbi za presto između Elizabete I i njene rođake kraljice Mary od Škotske. U glavnim ulogama nalaze se Margot Robbie i Saoirse Ronan.

The Darkest Minds

Jennifer Yuh Nelson adaptirala je mega popularan naučno-fantastični triler zasnovan na knjizi Alexandre Bracken. U pitanju je jedna od najprodavanijih knjiga u poslednjih nekoliko godina. Nakon što bolest ubije 98 odsto dece u Americi, preživeli razvijaju super moći i osnivaju interne kampove. 16-godišnja Ruby uspeva da pobegne iz jednog od ovih kampova i priključuje se grupi koja beži od vlade. U naslovnim ulogama su:  Amandla Stenberg, Mandy Moore i Gwendoline Christie.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/