Kostimirane drame, smeštene u određene istorijske epohe spadaju u red serija koje će publika uvek voleli i tražiti.

Šarm balskih haljina, damskih manira, vožnji fijakerom, ušuškanih britanskih grofovija, pisanja pisama ispod svetla fenjera..., možemo u nedogled nabrajati detalje koji ove serije čine neodoljivim i  neizbežno romantičnim. Pa zašto gledamo Jane Eyre po deseti put, iako znamo čitavu priču napamet? Zato jer volimo taj spoj romantične, neshvaćene junakinje i gordog, misterioznog džentlmena i plemića čija ljubav mora da prođe kroz niz prepreka i avantura.

U ovom žanru opšte je poznata činjenica kako BBC pravi najbolje serije ove tematike. Ipak, i neke nove tv kuće usudile su se da nam prezentuju svoje period drame. Tako smo poslednjih nekoliko godina uživali u Downton Abbey, a sada sa jednakim žarom pratimo živote engleskih kraljica u serijama The Crown i Victoria.

Pogledajte u nastavku koje kostimirane serije spadaju u najbolje u istoriji televizije: 

Downton Abbey (2010- 2015)

Ova je najgledanija kostimirana dramska serija u istoriji televizije, i to sa razlogom! Smeštena u sredinu 20. veka, serija prati život plemićke porodice Crawley, i njene uže i šire porodice, kao i slugu na velelepnom imanju u godinama pred I svetski rat.

Pride & Prejudice (1995)

Svaki fan sestara Austin će sasvim sigurno izjaviti da je roman Pride & Prejudice jedna od najboljih dela Jane Austen.

Kada je BBC odlučio da ekranizuje ovaj klasik u obliku serije, to je bio kulturni spoj ravno iz raja! Dok je gluma bez izuzetka ona prve klase, jedna od definitivno najvećih kulminacija jeste senzualana scena kada Mr Darcy (koga igra Colin Firth) izlazi iz ribnjaka natopljen vodom. 

The Crown (2016-)

Ova serija se bavi privatnim životom vladajuće monarhije, kraljice Elizabeth II i svega onoga što se dešavalo iza scene. Gluma Claire Foy u ovoj popularnoj seriji, donela joj je Zlatnog globusa, što je samo jedna od prestižnih nagrada koju je ova serija dobila.

Naime, serija je toliko dobro urađena da kruže glasine kako su i članovi kraljevske porodice pasionirani fanovi.

The Tudors (2007-2010)

Priča o engleskom kralju Henrya VIII i nizu njegovih žena, poprilično je poznata, ali ova serija besprekorne produkcije daje celoj istoriji jednu posebnu i novu dimenziju iz mnogo ličnijeg aspekta Tjudorovih. Serija je prepuna eksplicitnim scenama seksa, dok se na dvoru dešavaju skandali koji prete da poruše glavne zakone Britanije. Ovaj portret čuvene kraljevske porodice i njihovog privatnog života, očaravajući je od prve do poslednje epizode a Jonathan Rhys Meyers je fenomenalan.

Poldrak (2015-)

Ukoliko ste od onih romantičara sklonih brzim promenama raspoloženja, Poldrak je baš za vas.

Ross Poldark, za koga se tvrdilo da je poginuo, vraća se iz rata i zatiče šokantnu situaciju: njegova devojka sada je verena za njegovog rođaka. Sledeće što se dešava je strastvena zabranjena veza između ratnog heroja i njegove nesuđene žene, koja je često vrlo frustirana zbog date situacije, ali i zastarelih društvenih normi.