Sans Solei 

Ne mogu da zamislim ozbiljnu filmsku listu bez bar jednog filma kultnog francuskog reditelja Chrisa Markera.

Bez Sunca (Sans Solei) je vizuelni esej o prirodi ljudskog sećanja, poetski dokumentarni film u obliku pisma izgubljenog i usamljenog putnika. Istorija memorije i emocija utapa se u neverovatnu studiju ljudskog postojanja.  

Mulholland Drive

Moj prvi susret sa Lynchom bio je tokom perioda osnovne škole kada sam gledao seriju Twin Peaks. Sećam se pomešanog osećaja straha i uzbuđenja pred početak svake nove epizode. Mullholland Drive vožnja je kroz Hollywood kakvu samo Lynch može da vam priredi.

Svaki njegov film je za preporuku. Naomi Watts se baš u ovom ostvarenju probila sjajnom ulogom.

Grizzly Man 

Velike priče najčešće su ispričane kroz dokumentarac, a jedna od njih je i ovaj film o Timothy Treadwellu i njegovom životu sa grizli medvedima. Posle 13 godina studija o velikim medvedima, on je poverovao da može bezbedno da živi među njima u divljini Aljaske, sve dok ga jedan od tih medveda nije ubio. Režiser Werner Herzog u jednom trenutku maestralno sažima njegov život: „Ono što ostaje je njegov snimak.

I dok posmatramo životinje u njihovoj radosti postojanja, veličanstvenosti i surovosti, misao postaje sve jasnija. Nije to samo pogled na divljinu, već uvid u sebe same, sopstvenu prirodu. I to, za mene, izvan njegove misije, daje smisao njegovom životu i njegovoj smrti.“

Breaking the Waves

Volim filmove o heroinama, a ovo je jedan od najbitnijih na tu temu. Posle njega, treba vam neko vreme da se oporavite i nikada ga ne zaboravite. Kroz talase je priča o jednostavnoj ženi sa dečijom naivnošću koja se žrtvuje i postaje predmet seksualnog iživljavanja, a sve kako bi spasila život čoveka koga voli. Ovo je ljubavna priča epskih proporcija danskog reditelja Larsa von Triera.

Piano Teacher

Isabelle Hubbert je neverovatna francuska glumica koja ovde briljira u liku uvrnute profesorke klavira koja živi sa majkom i vodi dvostruki život. Film je snimljen po romanu nobelovke Elfriede Jelinek u režiji genijalnog Michaela Haneke.

Make Me Think: Bruce Nauman 

Ovo je jedini dokumentarni film o konceptualnom umetniku Bruceu Naumanu.

U filmu o njemu pričaju galeristi, kuratori, istoričari umetnosti jer Bruce godinama odbija da da bilo kakav intervju. Nauman kroz svoj rad ispituje glavna životna pitanja, mapirajući ljudsko iskustvo od rođenja do smrti. Ovaj film će vas navesti na razmišljanje o prirodi umetnosti.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Za ovaj film je Charlie Kaufman zasluženo nagrađen Oskarom za najbolji scenario. U filmu koji istražuje složenost ljudskih odnosa svi su elementi izvanredni: od glume, preko montaže, muzike Jona Briona i, naravno, režije Michela Gondryja. Sa pravom ga nazivaju jednim od najvećih filmova XXI veka.  

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/