Ova manifestacija je uspostavljena 2007. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a ubrzo je osvojila i ceo svet. Tog dana se na različitim lokacijama, pre svega prodavnicama ploča, obeležava ovaj dan uz mini koncerte, DJ nastupe i promotivne cene vinila. 

Beogradski Record Store Day, u organizaciji izdavačke kuće „Mascom“ i Paralel - Beogradskog festivala subkulture, slavi se u Čumiću, oazi kreativnih industrija.

Na platou ispred Mascom Store-a će se, kao i prethodnih godina okupiti svi ljubitelji muzike i „krckanja ploča“, kolekcionari i oni koji tek biraju izdanja kojima će započeti svoju zbirku. Planirano je da taj dan protekne kao celodnevna proslava, na kojoj će poznate ličnosti puštati svoje omiljene ploče. 

Ambasador ovogodišnjeg Record Store Day-a u Srbiji je frontmen kultne grupe „Električni Orgazam“, Srđan Gojković Gile – koji je i sam veliki ljubitelj i kolekcionar gramofoskih ploča. Neke od njih upravo će i puštati u ulozi DJ-a, a pored njega za gramofonima će se naći i Gorčin Stojanović, Hristina Popović, Prljavi inspektor Blaža, Dejan Vučetić Vuča (Darkwood Dub), Žikica Simić, Vlada Džet, novinar i pisac Branko Rosić, reperi Struka i Kendi, voditelj Miloš Milić, košarkaška legenda Milenko Savović, Igor Pervić, LP duo i mnogi drugi.

Oni će u svojevrsnom radijskom programu uživo pričati o svojim omiljenim pločima a zatim i „zavrteti“ nekoliko pesama na gramofonu. Obzirom da se tog dana slavi kolekcionarstvo, biće organizovana i velika berza ploča a dobrodošli su i prodavci bedževa, specifičnih majica, nakita…

Posetioci će moći da vide i izložbu “Strip & ploče”, na kojoj će biti izloženi najbolji radovi autora iz celog regiona na temu omota vinila, nastali tokom istoimene Paralelove radionice.

Za više posetite FB stranicu eventa.