Dancehall je žanr muzike nastao 1977. iz drugih stilova regea na Jamajci. To je bilo vreme kada su DJ-evi postajali jednako popularni kao pevači i kada je nastao hibridni stil pevanja poznat kao „sing-jay“.

Ovaj žanr, dancehall muzike dobio je ime po plesnim dvoranama javnog karaktera u kojima se stanovništvo okupljalo kako bi uživalo u muzici. Karakterisali su ga okršaji ekipa DJ-eva i vokalni dueli najpoznatijih izvođača. Ova muzika je pravljena tako da natera slušaoce da igraju u ritmu i to je uspela da učini ne samo na Jamajci, već i u celom svetu.

Teško je ograničite se i suziti izbor najboljih pesama na svega 5 numera, ali mi ćemo to ipak pokušati u ovom tekstu. Naravno, ako vam se dopadne ono što čujete, nećete pogrešiti ni ako preslušate i neke druge pesme istih izvođača.

Super Cat - Ghetto Red Hot

William Maragh jedan je od najvećih denshol umetnika sa Jamajke koji je 1990. došao u Njujork. Pročuo se po sjajnim nastupima tokom 1991, ali i saradnji sa nekolicinom poznatih hip hop umetnika. Pesma Ghetto Red Hot najbolje pokazuje njegove vokalne sposobnosti, a ujedno je kratka istorija političkih ubistava u Kingstonu.

Tenor Saw - Ring the Alarm

Poreklom iz najdubljih getoa Kingstona, ovaj mladić je imao neobičan i veoma intenzivan vokalni stil. Njegovi hitovi su se proširili daleko od jamajčanskih dvorana i postali veoma uticajni. Njegov vokalni stil mnogi su imitirali, a njegovo telo je pronađeno mrtvo kada je imao samo 21 godinu.

Wayne Smith - Under Mi Sleng Teng

Značaj ove pesme je u tome što je nastala kao najobičnije eksperimentisanje dvoje prijatelja na jednoj klavijaturi. Isti taj sirovi zvuk, preko koga je nasnimljen glas, sačuvan je bez dodatne obrade i takav i objavljen. Pesma je ostala upečatljiva kao promena u odnosu na studijska izdanja sa puno produkcije.

Chaka Demus and Pliers Murder - She Wrote

Mnogi veruju da je baš ova kompozicija prva asocijacija na denshol žanr. Četvorka koja ju je napravila imala je pojedinačno velikog uticaja na muziku Jamajke, ali ova pesma smatra se ljubavnim pismom svetu. Mnogo puta je obrađena, ali ništa nije ni približno ovoj originalnoj verziji.

Sister Nancy - Bam Bam

U žanru kojim dominiraju muškarci, pesma koju je snimila jedna žena ostaje najuticajnija i najbolja svih vremena. Ne samo da je uključena u filmove, video igre i čak reklame, iz nje su uzimani semplovi za mnoge druge pesme popularnih izvođača. Ostaje njena najprepoznatljivija pesma, koja i danas izaziva iste reakcije publike.

Izvor: City magazin

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/