Od 1947. godine kada je konkurs za projekat raspisan, palata Srbije je shvaćena ne samo arhitektonski, već i kao urbanistički reper budućeg Novog Beograda, dok njena istorija pokazuje složenost političkih, društvenih, kulturnih i umetničkih okolnosti u Jugoslaviji u vremenskom razdoblju od 1947. do 1962. godine. 

Projekat za izgradnju palate osmislio je zagrebački arhitekta Vladimir Potočnjak sa svojim timom, međutim arhitekta je preminuo 1952. godine i pojekat je preuzeo arhitekta Mihailo Janković koji je odustao od toga da bude izgrađena u maniru socijalističkog realizma u korist modernističkog shvatanja arhitekture. 

Tokom izgradnje objekta, vodilo se računa o svakom detalju, a tome u prilog govori činjenica da je zadatak arhitekata, graditelja, umetnika bio i tačno propisivanje položaja, tematike i veličine umetničkih dela, što ga svrstava u najranije primere total dizajna u arhitekturi na našem područiju. 

Foto: Promo

Ipak, ono što ostavlja bez dah i najlepši deo palate je unitrašnjost objekta kog čini 6 salona koji simbolično predstavljaju šest jugoslovenskih republika - Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru. 

Prostorije, svojevrsni mikromuzeje naroda i narodnosti Jugoslavije simbolično označavaju federalni sistem uređenja države, dok su prostori u bočnim krilima izvedeni prema načelima funkcionalizma.

Glavna prostorija sa impresivnom tavanicom u vidu rozete sa čeličnim kracima, oko koje se nižu saloni je svečana sala za konferencije i prijeme - sala Jugoslavije.

Koje značajne ličnosti su posetile Palatu Srbije, pročitajte na sledećoj strani. 

PageBreak

Naravno da posebnu vrednost građevine čine umetnine, tačnije kolekcije jugoslovenskog slikarstva, vajarstva i dela primenjene umetnosti XX veka, zasnovane na naglašavanju tradicionalnih narodnih motiva i upravo zbog takvih celina stvoreni su mini muzeji u svakom salonu, sastavljeni od dela i radova lokalnih umetnika i zanatlija.

Od umetnika svakako treba spomenuti velikane jugoslovenske posleratne uemtnosti kao što su - Petar Lubarda, Frano Kršinić, Matija Vuković, Đorđe Andrejević Kun, Predrag-Peđa Milosavljević, Stojan Aralica, Bora Baruh, Lazar Ličenoski, Branislav Nemet, Vera Čohadžić, France Slana,  Zora Petrović, Olivera Kangrga, Vojin Bakić, Ignjat Job, Boško Petrović, Olivera Galović, Milica Zorić, Lazar Vozarević, Oton Gliha, Jagoda Bujić, Vida Jocić, Sreten Stojanović, Risto Stijović, Mira Sandić, Nebojša Mitrić, Andrej Jemec, Drago Tršar, Branko Filipović-Filo, Tone Kralj, Ferdo Majer, Ratomir Gligorijević, Jovan Rakidžić, Stevan Dukić, Marin Pregelj, Drinka Radovanović i mnogi drugi. 

Iako svaki salon pleni svojom lepotom i umetničkim izražajem, nekoliko umetničkih kompozicija dominira prostorom, kao sto su "Let u kosmos" Petra Lubarde, "Svečano - Putevima nove Jugoslavije" Lazara Vujaklije i triptih-mozaik "Stvaranje Jugoslavije" koji se nalaze u salonu Jugoslavije, mozaik "Bitka na Sutesci" u holu, kao i tepihe sa lokalnim motivima velikih razmera koji krase svaki salon. 

Umetnička dela nisu ostavila ravnodušne ni njene posetice, velike državnike, kraljevske porodice,  kao što su bili Khrushchev, Richard Nixon, kraljica Elizabetha i mnogi drugi. 

Interesantno je, da prilikom izgradnje SIV-a da se nije štedelo ni na skupocenom materijalu, tako da su svi podovi u reprezentativnom (centralnom) delu objekta izvedeni su od mermera, kabineti su prekriveni parketom, dok su u hodnicima u primenjeni mermer, mozaik i keamičke pločice.

Sva stepeništa obložena su granitom, vrata su rađena od politirane orahovine ili hrastovine i sa okovom od belog metala ili bronze.  

Priredila: Marija Mićanović 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/