Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u čuveni SIV: Palata Srbije - Impresivna zgrada čija unutrašnjost ostavlja bez daha

Poznata po ranijem nazivu zgrada Saveznog izvršnog veća (SIV), danas Palata Srbije, nalazi se na Novom Begradu, i iako pleni svojom veličinom i enterijerom, strogo je zatvorena za javnost. Ipak, deo redakcije Elle.rs imao je priliku ...

  Izvor: Foto: Miljana Vuković, Promo

Od 1947. godine kada je konkurs za projekat raspisan, palata Srbije je shvaćena ne samo arhitektonski, već i kao urbanistički reper budućeg Novog Beograda, dok njena istorija pokazuje složenost političkih, društvenih, kulturnih i umetničkih okolnosti u Jugoslaviji u vremenskom razdoblju od 1947. do 1962. godine. 

Projekat za izgradnju palate osmislio je zagrebački arhitekta Vladimir Potočnjak sa svojim timom, međutim arhitekta je preminuo 1952. godine i pojekat je preuzeo arhitekta Mihailo Janković koji je odustao od toga da bude izgrađena u maniru socijalističkog realizma u korist modernističkog shvatanja arhitekture. 

Tokom izgradnje objekta, vodilo se računa o svakom detalju, a tome u prilog govori činjenica da je zadatak arhitekata, graditelja, umetnika bio i tačno propisivanje položaja, tematike i veličine umetničkih dela, što ga svrstava u najranije primere total dizajna u arhitekturi na našem područiju. 

Software:Adobe Photoshop CS4 Macintosh Created: 2016:04:04 08:31:02

Foto: Promo

Ipak, ono što ostavlja bez dah i najlepši deo palate je unitrašnjost objekta kog čini 6 salona koji simbolično predstavljaju šest jugoslovenskih republika - Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru. 

Software:Adobe Photoshop CC 2014 (Macintosh) Created: 2018:08:16 16:07:13

Prostorije, svojevrsni mikromuzeje naroda i narodnosti Jugoslavije simbolično označavaju federalni sistem uređenja države, dok su prostori u bočnim krilima izvedeni prema načelima funkcionalizma.

Software:Adobe Photoshop CC 2014 (Macintosh) Created: 2018:08:16 16:06:51

Glavna prostorija sa impresivnom tavanicom u vidu rozete sa čeličnim kracima, oko koje se nižu saloni je svečana sala za konferencije i prijeme - sala Jugoslavije.

Software:Adobe Photoshop CC 2014 (Macintosh) Created: 2018:08:16 16:07:30

Koje značajne ličnosti su posetile Palatu Srbije, pročitajte na sledećoj strani. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity