Bez obzira da li ste u romantičnom raspoloženju, ili ste više realistični, pregršt je italijanskih filmova koje vredi pogledati i koji pričaju priče o ljubavi u svim njenim oblicima.

(Brad Pitt, Leonardo Di Caprio i Margot Robbie: Prvi trejler za najiščekivaniji film godine (VIDEO))

Od kultnih filmova, snimljenih 60-ih godina prošlog veka, preko filmova nove ere, italijanska kinematografija pravi bezvremenske filmove, koji su must-watch za gledanje.

Zato, hvatajte beleške, jer vam predstavljamo 9 najromantičnijih i najboljih #madeinitaly:

La Dolce Vita (1960)

Smatra se ne samo jednim od najboljih italijanskih romantičnih filmova, već i jednim od najboljih italijanskih filmova svih vremena. Ovaj klasik prati nedelju u životu novinara tabloida dok traga za neuhvatljivim "slatkim životom" u Rimu. Kultna scena u fontane di Trevi, kada Anita Ekberg pleše, odevena u usku crnu haljinu koja naglašava njenu rasnu figuru, odgovorna je za stotine turista koji hrle da vide ovo legendarno mesto, te pokušaju da scenu ponove, stvarajući glavobolju lokalnim bezbednosnim službenicima.

Ieri, oggi e domani  (1963)

Sophia Loren i Marcello Mastroianni glume u ovoj romantičnoj komediji, tri para iz Italije: muža i ženu iz radničke klase u Napulju, bogatu ženu iz Milana i njenog ljubavnika, te damu koja se bavi prostitucijom.

Il giardino dei Finzi-Contini (1970)

Ovo nije tradicionalna ljubavna priča, ali je ipak "prokleta". Na osnovu istoimenog romana Giorgia Bassania, ovaj film govori o Ferrari u kasnim tridesetim godinama prošlog veka, dok fašistički režim Musolinija i rasni zakoni polako utiču na život u ovom malom gradu na severozapadu, kao i na odnos između tinejdžera Giorgia i njegove susetke Micol Finzi-Continia, u koju je zaljubljen.

Anonimo veneziano (1970)

Ovaj film govori o Enricu, muzičaru iz Venecije koji živi sa bolešću koja ima smrtni ishod. Kada to sazna, poziva svoju bivšu ženu da dođe i ostane s njim, ne govoreći joj šta nije u redu, i par prolazi gradom sećajući se zajedničkih dana. Odličan soundtrack prati ceo film...

PageBreak

Stealing Beauty (1996)

Sa glumačkim zvezdama, uključujući Liv Tyler i Josepha Fiennesa, i režiserom kao što je Bernardo Bertolucci, Stealing Beauty je masterpiece koji prati 19-godišnju Amerikanku (Liv Tyler) koja dolazi u toskanski grad na brdu, nakon samoubistva svoje majke, ostajući sa porodičnim prijateljima u vili gde upoznaje nekoliko ljudi koji su poznavali njenu majku.

Pane e tulipani (2000)

Italijansku domaćicu Rosalbu zaborave da pokupe sa puta, ali umesto da sačeka da se njen muž vrati po nju, ona počinje da stopira do kuće, i na pola puta odlučuje da započne život u Veneciji. Ovaj film je osvojio preko 30 nagrada i bio je među najgledanijim na Filmskom festivalu u Kanu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Priča dotiče različite vrste ljubavi, uključujući romantične, porodične i platonske odnose.

Giorni e nuvole (2007)

Ovaj film, od režisera Pane e tulipani, takođe razmatra neke svakodnevne borbe raznih ljubavi. Bračni par u Đenovi je prinuđen da promeni životni stil srednje klase kada muž izgubi posao.

Io sono amore (2009)

Tilda Swinton glumi u ovom filmu na italijanskom jeziku, prvoj trilogiji "Desire" režisera Luke Guadagnina, koja se završava sa Call me by your name. Swinton igra Emmu, Ruskinju koja se preselila u Milano da živi sa svojim mužem biznismenom iz srednje klase, ali se ne oseća previše srećnom i zadovoljnom u toj novoj priči.

Scenario, estetika i soundtrack su prelepi, a film pokušava da istraži šta je ljubav.

Call Me by Your Name (2017)

Snimljen na lokaciji u mestu Krema (Lombardija), film govori o Elio, 17-godišnjem američkom dečaku koji živi sa svojim roditeljima u severnoj Italiji, koji posumnja u svoju seksualnost nakon dolaska Olivera, starijeg asistenta njegovog oca. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/