Barselona Gipsy Balkan Orchestra je međunarodni ansambl sa sedištem u Barseloni.

Osim Ivana Kovačevića koji je iz Beograda, bend čine španska pevačica Sandra Sangjao, italijanski harmonikaš Matija Širosa, francuski gitarista Žilijen Šanal, perkusionista iz Grčke Stelios Togijas, katalonski klarinetista Dani Karbonelj i ukrajnski violinista Oleksandar Sora. 

Kako je to Srbin "prevario" ostale i okupio ih na jednom mestu da sviraju balkansku muziku, opisuje Ivan Kovačevića iz Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, koji će uskoro svirati i u Beogradu.

"To se sve desilo slučajno. Mi smo kao socijalna slika Barselone. Zaista ima ljudi iz celog sveta i većinu ih privlači umetnost. Barselona nije grad za ljude koji idu trbuhom, nego - dušom za kruhom. Mogao bih slobodno da kažem da su oni mene više 'nasamarili' nego obrnuto... Realno, sve nas je privukla balkanska muzika u istom momentu karijere, iako smo svi imali potpuno drugačije geografske i muzičke korene. Upoznavali smo se svirajući na džem sešnima (jam session) u Barseloni, odatle je sve počelo", odgovara Ivan.

A na pitanje šta su članovi benda koji nisu sa balkanskog podneblja uneli u muziku kontrabasista Ivan Kovačević odgovara: 

"Mislim da je svako doneo svoj karakter, kako lični, tako i muzički. Iskustva, pogled na svet, energija svakog člana, to je ono što se ne može prepoznati, ni otkriti odakle dolazi. Balkanska muzika nas je inspirisala da zajedno napišemo jednu priču iz nekog ličnog ugla”.

Pored Beograda, bend  će nastupiti i 10. aprila u  Užicu (u Kulturnom centru), 11.aprila u  Čačku (u Domu kulture),12.aprila u Somboru (u Narodnom pozorištu) dok će u Novom Sadu odžati dva koncerta 13. i 14. aprila (u Studiju M). 

Podsetimo se kako je bilo na koncertu u Sava Centru prošle godine u okviru “Avo Kanto” turneje.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/