Giorgio Vasari, slavni renesansni istoričar, tvrdiio je svojevremeno kako je Leonardo Da Vinci, dok je možda slikao i svoje najznačajnije delo u Milanu, u više navrata bio proklinjan od strane monaha crkve Santa Maria delle Grazie, gde je freska ostala do danas.

Naravno, u pitanju je "Ultima cena", odnosno Tajna ili poslednja večera, kako glasi naš prevod, koju je od Leonarda naručio Ludovico il Moro, vojvoda od Milana i mecena umetnka.

Da Vinci je objasnio oštrom i diskretnom pokrovitelju umetnosti da čak i kada genije ne radi, on je zauzet i ne treba ga remetiti. Kasnije, Leonardo je iskoristio lice ogorčenog sveštenika da prikaže Judu.

Ova priča proizilazi iz jednog od mnogih testamenta koje je Leonardo ostavio Milanu.

Sada, u 2019. godini, kada se obeležava jubilarna 500. godišnjica Leonardove smrti (u Francuskoj 2. maja 1519.), lombardska prestonica organizovala je bogati kalendar događaja i inicijativa u čast izvanredne figure umetničkog sveta i njegovog impresivnog rada.

(Ivana Živić: Ne može umetnost da "zastrani", ona je ogledalo svega oko nas, svet je zapravo zastranio!)

Eksponati, instalacije, koncerti i multimedijalni događaji planirani su kao deo programa "Milan i Leonardo 500", koji je počeo 2018. godine i kulminira 2020. godine.

Spomenik Leonardo Da Vincia (Piazza della Scala)

Odličan način da započnete turu putevima Leonarda Da Vincia je da krenete od ovog spomenika, koji je delo Pietro Magnia, a nalazi se ispred čuvene milanske opere La Scala.

foto: Shutterstock

The codex atlanticus i portret muzičara

Codex atlanticus se sastoji iz 1119 autografskih listova koji su podeljeni u 12 tomova, a sadrže 1750 crteža i 100 stranica rukopisa Leonarda o ljudskom znanju. 

The Last Supper 

Čuvena freska i jedno od najpoznatijih umetničkih dela na celom svetu nalazi se u dominikanskoj crkvi Santa Maria Della Grazia. 

Sala Delle Asse

Ako odlučite da krenete na Leonardovu turu posle 16. maja 2019. godine, idite pravo ka zamku Sforza, gde će skele već biti sklonjene u Sala delle Asse, otkrivajući Da Vincieve freske iz 1498. godine u jednom od najlepših mesta dvorca, osmom hodniku Muzeja antičke umetnosti.

500 godina od smrti Leonardo Da Vincia

Tokom Milan Design Week-a, reprodukcije će biti izložene u kolektivnoj instalaciji na Ippodromu.

U međuvremenu, od maja do oktobra biće pozicionirani na određenim lokacijama kroz grad.

Na slivu reke Inkoronate, biće postavljena specifična instalacija “AQUA” umetnika Marca Balicha, posvećena hidrauličkim studijama Leonarda.

Tekst: Elle Decor Milano

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/