“Nebeska tema” scenariste i reditelja Mladena Matičevića dugometražni je dokumentarnii film sa elementima igranog filma o velikanu naše muzike Vladi Divljanu. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije Vladinih pesama. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima. Film je po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku - istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan.

U filmu učestvuju Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić, Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Dušan Kojić Koja, Srđan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Emil Tedeschi, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Ivana Šoljan, Bojana Vunturišević, Ida Prester, Svetlana Đolović, Siniša Škarica, Slobodan Konjović, Ana Đurić Konstrakta, Ana Radonjić Zoe Kida, Dubravka Marković, članovi bendova Minilinija, Ljetno Kino Big Band i Old Stars Band.



“Veliko mi je zadovoljstvo što možemo da vas obavestimo da je film gotov. Njegovo snimanje i montiranje je trajalo prilično drugo i to je bila jedna velika, lepa, ni malo laka, ali fenomenalna avantura. Na ovom filmu smo se susretali sa dve oprečne stvari: s jedne strane bilo ga je jako teško završiti, a sa druge strane ja sam imao tu privilegiju da radim film o Vladi Divljanu, koji je jedan od najvećih heroja mog života, kao i da radim sa drugim mojim herojima koji su takođe u ovom filmu. Za mene je to bila divna avantura i sa nestrpjenjem očekujemo taj 10. maj. Ovaj film je zapravo ljubavna poruka Vladi Divljanu svih nas, i ekipe filma i aktera koji su u njemu”, kaže Mladen Matićević, reditelj i scenarista.

“Nije mi bilo teško. Neću da kažem da sam uživao jer sam se morao prisećati nekih stvari u vezi Vlade, ali je bilo jedno lepo osećanje i jedno vredno iskustvo”, podelio je svoje utiske sa snimanja najstariji Vladin prijatelj Zdenko Kolar.

“Nebeska tema” je snimana na lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i na Braču.

Ekipu filma čine: reditelj i scenarista Mladen Matičević, direktor fotografije Boris Poljak, izvršna producentkinja Milena Džambasović, direktorka filma Nađa Lapčević, scenografkinje Jovana Cvetković i Jelena Sopić, montažer Dejan Urošević, dizajn zvuka – Aleksandar Protić, odnosi sa javnošću – Aleksandar Pavlić, kostimografkinja Ivana Ivić i Maša Nešković, pomoćnik režije.


Film je proizveden u produkciji kuće Starhill i kompanije United Media, koproducenti su Cinnamon Film, Mir Media Group, Backstage iz Hrvatske, Tag Media i Digimedia. Film su podržali Filmski centar Srbije i Centar za kulturu Vlada Divljan.