Ko god istražuje neki grad, na njegovom spisku mesta koje mora da poseti uvek se nađu muzeji i galerije. Ali koji su to muzeji širom sveta koji ne spadaju u opciju "i možeš da vidiš, ali i ne moraš", već su MUST?   

Prema zvaničnom indeksu 2018 Museum Index, ovo su muzeji koji su najposećeniji te samim tim na spisku koji znači - obavezno:

Prvi je naravno Luvr, koji godišnje poseti preko deset miliona. Da bismo vam dočarali o kojoj brojci je reč, kazaćemo vam samo to da je ta brojka pet puta veća nego populacija samog grada! Tri četvrtine posetilaca su stranci.    

Šta je pomoglo francuskom muzejskom gigantu da zauzme prvo mesto?

Izložba  “Delacroix (1798–1863)”, ali i publicitet koji je muzej dobio nakon što su u njemu Beyoncé i Jay-Z snimili video za pesmu  “Apes**t”. 

Na drugom mestu se našao Nacionalni muzej Kine, zatim njujorški MET (Metropolitan Museum of Art) čija je izložba "Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination” najposećenija izložba u istoriji muzeja.

Grad koji definitivno ima najživopisniju i najbolju art ponudu svakako je London.

To dokazuje i ova top 10 lista na kojoj su se našla čak četiri muzeja iz britanske prestonice - The British Museum, Tate Modern, The National Gallery i The Natural History Museum.

U nastavku vam donosimo celu listu:

1. Luvr - Pariz, Francuska (10.2 miliona posetilaca)

2. Nacionalni muzej Kine - Peking (8.6 miliona)

3. Metropolitan u Njujorku - SAD (7. 360. 000 posetilaca)

4. Muzeji Vatikana  (6. 750 000 posetilaca)

5. National Air and Space Museum - Vašington (6.2 miliona posetilaca) 

6. The British Museum - London (5. 869. 000 posetilaca)

7. Tate Modern - London (5. 829. 000 posetilaca)

8. National Gallery - London (5. 736.000 posetilaca)

9. National History Museum - London (5. 226.000 posetilaca)

10. American Museum of Natural History - Njujork (5 miliona)

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/