Amsterdam, grad poznat po različitim vrstama slobode i toleranciji, promenio je stav prema turistima koji ga rado obilaze i preporučuju drugima da ga vide.

Naime, glavni grad Holandije sada poručuje posetiocima da odu na druga mesta.

Turisti se pitaju – šta se dogodilo i zašto im je Amsterdam okrenuo leđa kada holandskoj ekonomiji godišnje donose oko 82 milijarde evra?

Razlog je vrlo jednostavan.

Građani Holandije boje se da će se njihov glavni grad pretvoriti u Veneciju.

Frustrirani meštani Amsterdama već neko vreme se žale na preveliki broj turista i boje se da bi njihov rastući broj mogao da uništi dušu ovog živahnog kosmopolitskog grada.

"Pod velikim smo pritiskom", rekla je arhitekta Elen van Lun.

"Ne želimo da se pretvorimo u Veneciju. Turisti previše vole naš grad i previše nas posećuju."

(10 stvari koje treba da uradite u Amsterdamu)

Iako Van Lun priznaje pozitivne aspekte turizma, poput sume koja popunjava kasu, razume i meštane koji se boje da će izgubiti autohtoni osećaj svog rodnog grada.

Poput Venecije, Amsterdam je postao simbol za fenomen prevelikog turizma, koji je usko povezan sa sve pristupačnijom cenom avionskih karata. Dok neki drugi gradovi tek počinju da se hvataju ukoštac sa ovakvim problemom, Amsterdam je jednostavno rekao da mu je dosta.

Naime, za taj grad se predviđa nastavak desetogodišnjeg porasta broja posetilaca, sa 18 miliona u 2018. na 42 miliona u 2030, što je 50 puta veći broj od sadašnjeg broja stalnog stanovništva.

Holandski zvaničnici zbog toga su nedavno smelo odlučili da prestanu da reklamiraju svoju zemlju kao turističku destinaciju. Sproveli su i neke odredbe sa namerom da odvrate turiste, ograničavajući im mesta za zabavu ili kapacitet smeštaja.

Gradske vlasti Amsterdama najavile su i nove poreze na turistička noćenja, prema kojima će hotelski gosti po noćenju ubuduće plaćati dodatna tri evra.

izvor: b92.net / Stil

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/